Jednostavan recept za marmeladu od smokava

smokve, Shutterstock 480033019

Svježe smokve su savršena namirnica za ukusnu domaću marmeladu od smokava.

Iskoristiti ljetne mjesece, uberite smokve i od njih napravite poslasticu za cijelu obitelj. One su pune minerala, vitamina i antioksidanata, a u hladnom i tamnom prostoru se mogu čuvati i više mjeseci. U zimskim su danima sladak i zdrav obrok.

Za jednu staklenku marmelade potrebno vam je otprilike ½ kg smokava, 10 minuta za pripremu i sat vremena za kuhanje.

Napravite domaći osvježavajući sirup od mente

Recept za marmeladu od smokava

Potrebni sastojci:

  • ½ kg svježih smokvi 
  • 200 g šećera (po želji manje)
  • naribana korica i sok jednog limuna
  • prstohvat mljevenog cimeta
  • 230 ml vode

Priprema:

  1. Smokve dobro operite
  2. U tavu stavite vodu te pustite da zavrije. Stavite u nju nasjeckane smokve. Smanjite plamen i promiješate.
  3. Stavite poklopac i ostavite da se lagano kuhaju i omekšaju. Malo ih pritisnite vilicom kako bi se pretvorile u gustu masu. Stalno miješate.
  4. Dodajte šećer i koricu limuna. Sve kuhajte oko 30-ak minuta.
  5. Dodajte limunov sok, cimet i isključite plamen. Kako bi se smjesa stisnula, ostavite sve da se malo ohladi.
  6. Sve premjestite u staklenu posudu i stavite u hladnjak.

Iako je ova marmelada najukusnija ako se poslužuje topla, u hladnjaku može stajati i do 10 dana.

Pripremite doručak u čaši - smoothie od badema i cimeta

Dobar tek!

A. A.

Foto: shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!