Džem od smokava sa chia sjemenkama po receptu nutricionistice

dzem od smokvi, marmelada, Shutterstock 152759009

Ako volite smokve, obavezno pripremite džem od njih u kombinaciji s chia sjemenkama.

Nekada smo džem i marmelade mogli "nabaviti" samo u maminoj ili bakinoj smoćnici, pa će vas pripremanje ovog slatkog namaza možda vratiti u djetinjstvo i vrijeme kada ste se motali mami oko pregače i jedva čekali da okusite poslasticu koja je pripremila. 

Ovo ljetno voće dobar je izvor izvor energije te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Naime, smokve sadrže i do 80 posto vode, a u isto vrijeme predstavljaju voće s najvišom razinom prirodnih šećera. Bogate sunželjezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te vitaminom A, ali i beta karotenom pa je smokve korisno jesti prije odlaska na sunčanje.

Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća. 

Recept je za vas pripremila mag. nutricionizma Ivana Šimić

Potrebni sastojci: 

  • 6 svježih smokava
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica limunove korice (iz organskog uzgoja)
  • prstohvat cimeta

Priprema: Izmiksati sve sastojke, po potrebi dodati malo vode ili soka od jabuke. Dodati chia sjemnke (količina po želji) te sve staviti u hladnjak sat vremena kako bi chia sjemnke upile tekućinu i omekšale.

Čuvati u staklenci u hladnjaku i potrošiti u roku od 3-4 dana.

Moje zdravlje

Ana A. 

Džem od višanja i šumskog voća

 Prati nas na Viber Public Chatu!