Cimet uravnotežava razinu šećera u krvi

cimet1

Začine obično koristimo kako bismo poboljšali okus jela koje pripremamo, ali često zaboravljamo da se oni rade od biljaka. Cimet nije samo za uživanje u štrudli od jabuke ili voćnom čaju. Pozitivno djeluje na razinu šećera i kolesterola u krvi.

cimetCimet može pomoći dijabetičarima jer pojačava osjetljivost na inzulin i tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Stimulira receptore inzulina, istovremeno inhibirajući enzime koji ga inaktiviraju. Ovo dvostruko djelovanje pospješuje stanično korištenje glukoze.

Istraživanje pakistanskih i američkih znanstvenika pokazalo je kako cimet može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje jednog grama cimeta dnevno kroz 40 dana smanjuje razinu glukoze za 18 do 29 posto. Također, ispitanici su imali niže razine kolesterola za 12-26 posto, a razina triglicerida se smanjila za 25 do 30 posto.

Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne žličice ovog začina na dan. Posipajte ga po voću, no ako vam je to preuobičajeni recept, probajte ga s kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga dodati u juhu ili varivo.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!