Napravite slatke kekse bez šećera!

Zobeni keksi sa suncokretovim sjemenkama i čokoladom shutterstock 304486865

Keksi mogu biti slatki iako šećer nije jedan od glavnih sastojaka, a da su pritom jednako ukusni te još zdraviji

Donosimo vam dva recepta za kekse koji će vas jednostavno osvojiti, a sve što je potrebno je nekoliko sastojaka i dobra volja te će vaši keksići biti brzo gotovi.

Slatki keksi sa sezamom

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica brašna (bez glutena ili brašna od cjelovitih žitarica)
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 šalice tahini umaka
  • 1/4 šalice maslinovoga ili kokosovoga ulja
  • 1/3 šalice sjemenki sezama
  • 2/3 šalice maslaca od badema

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posebnoj zdjeli posebno pomiješajte brašno, prašak i sol.
  2. Pomiješajte zajedno maslac od badema, tahini i ulje. Zatim u tu posudu dodajte suhe sastojke koje ste prethodno pomiješali. Smjesa treba biti gusta i ljepljiva. Stavite u hladnjak na 30 minuta kako bi se smjesa stvrdnula.
  3. Nakon što izvadite iz hladnjaka napravite male kuglice i umiješajte ih u sjemenke od sezama. Utisnite kuglicu u posudu za pečenje kako bi dobila oblik keksa.
  4. Pecite kekse oko 10 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Keksi s kvinojom i bananom

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica kuhane kvinoje
  • 1/2 šalice brašna
  • 2 usitnjene banane
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice komadića tamne čokolade
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi pomiješajte usitnjene banane, dodajte jaja i sol. Potom lagano dodajte kvinoju i brašno. Ubacite i komadiće čokolade i pomiješajte sve zajedno.
  2. Pomoću dvije čajne žličice maslaca napravite oblik keksa i stavite na posudu za pečenje. Pecite kekse oko 15 minuta. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

7 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti šećer

M.S.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!