Recept koji slijedi bi mogao biti i po vašoj mjeri. Neki će u njemu prepoznati kvrgušu. Ja sam prema svom ukusu, ponešto dodala i izmijenila.
Sastojci:
pile težine oko 1 kg
ili 3-4 srednje velika pileća batka sa zabatkom
100 g šampinjona
po ½ crvene, zelene i žute mesnate paprike
srednje velika glavica luka
1-2 žlice ulja
4 jaja
150 ml mlijeka
150 ml milerama ili kiselog vrhnja sa većim postotkom masnoće
200-250 g brašna
½ vrećice naribanog parmezana
100 g sira feta
sol, papar
Priprema:
1. Ako
ste se odlučili za cijelo pile, nasolite ga i ispecite u pećnici dok ne
porumeni i dobije zlatnožutu boju. Domaćem piletu vjerojatno nećete morati
dodavati masnoće, jer će samo dovoljno pustiti, u suprotnom dodajte žlicu ili
dvije ulja.
2. Batke i zabatke možete do
iste zlatnožute boje ispeći i u tavi na štednjaku. Pile razrežite na komade,
batke i zabatke odvojite ako želite, pa pečene složite na dno zemljane,
keramičke ili vatrostalne posude.
3. Prije
nego li je piletina dokraja pečena dodajte i na polovice izrezane ili cijele šampinjone
i pržite ih dok i oni dobiju tamno smeđu boju. Složite ih između mesa, a na
preostaloj masnoći kratko prepržite luk izrezan na osmine. Dodajte i njega u
posudu. Prelijte sve masnoćom koja je ostala, popaprite i po potrebi još
posolite.
4. Za
tijesto tucite jaja s malo soli, dodajte mlijeko i mileram ili vrhnje i brašna
koliko je potrebno da dobijete tijesto nešto gušće nego za palačinke.
Umiješajte i pola vrećice ribanog parmezana.
5. Tijesto izlijte preko piletine i
šampinjona i luka složenih u posudi, pa po njemu rasporedite na rezance
narezane paprike u bojama i kockice feta sira.
6. Pecite
30 minuta na 200-220° C. Servirajte
uz zelenu salatu.
Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen