Ljeti kada sunce upeče, a kada želim jesti nešto slatko uglavnom biram jednostavne slastice koje ne zahtijevaju predugi boravak u kuhinji, uz pećnicu 🙂
Ovo je takva slastica. U pauzi dok vam se tijesto hladi u frižideru možete malo prileći i udovoljiti fjaki koja vas je ulovila 🙂 Dok se pita peče sjednite na balkon ili u vrt, uz hladnu limunadu i uživajte, a onda se nakon teškog fizičkog rada njome i zasladite!
Za prhko tijesto:
- 500 grama brašna (ja volim koristiti integralno)
- 100 grama šećera
- 250 grama maslaca
- korica jednog limuna
- dva jaja (prethodno izlupana)
- par žlica hladnog mlijeka
- žlica cimeta
1. Umiješati tijesto od navedenih sastojaka, ostaviti ga u hladnjaku pola sata i tanko razvaljati
2. Staviti ga u kalup, vilicom ili čačkalicom probušiti rupice, prekriti papirom za pečenje i posuti grahom da se tijesto tokom pečenja ne digne.
3. Peći deset minuta na 180° i pustiti da se ohladi.
Za nadjev:
- 500 grama višanja
- sok od jednog limuna
- 100 grama šećera u prahu
- žlica cimeta
- žlica ruma (ili malo više :))
Višnje sa šećerom, sokom od limuna, cimetom i rumom staviti kuhati na laganu vatru dok se ne zgusne. Kad se zgusne uliti nadjev u kalup u kojem je već napola ispečeno tijesto. Prekriti rešetkicama od tijesta (po želji) i peći na 180° još 20 minuta do pola sata, tj. dok ne dobije zlatna boja.
Pustiti da se malo ohladi i poslužiti ju toplu uz sladoled od vanilije ili hladnu.
Ana Surać
Steamy,
creamy…