Potrebni sastojci
1/2 kg brašna
di-go suhi ili svježi kvasac
1 žličica praška za pecivo
toplo mlijeko
malo soli
žličica šećera
Za nadijevanje
koncentrirana rajčica ili pire od rajčica
šampinjoni, nasjeckani na tanje listiće i cijeli, punjeni kockicama pancete
panceta
pršut
topivi sir (gauda ili ementaler ili mozzarella)
masline, origano
Priprema
1. Od mlakog mlijeka, malo šećera i kvasca načinimo pjenicu. Ostavimo na toplome 15-ak minuta da se diže. Kad se podigne pomiješamo s preostalim brašnom i mlakim mlijekom, dobro istučemo kuhačom (ili u aparatu za kruh) i pustimo tijesto da se diže.
2. Izrađeno tijesto prebacimo na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljamo u oblik kruga, debljine pola do 1 cm, te premjestimo u pobrašnjeni (bez ulja) okrugli kalup (ako pečemo u pećnici).
3. Koncentriranu rajčicu razrijedimo mlakom vodom, da bude gušće ali tekuće… premažemo u tanjem sloju preko tijesta i dalje nadijevamo po željama… morsku (Frutti di mare) ili klasičnu (Margeritu), vege varijantu ili sa četiri različita sira (Quatro formaggi).. itd
4. Pizzu pečemo na jačoj vatri u krušnoj peći na oko 300° C ili u pećnici na oko 220° C i to 15-ak minuta… Servira se vruća. Po željama još poslužite uz kiselo vrhnje ili s još ketchupa…
Nada Duhović
Just good food