Poželite li ponekad umjesto svoje omiljene pizzu pojesti drugačiju, ponešto ekstravagantniju pizzu, kombinacija sa slatkim od luka i smokava mogla bi biti vaš izbor.
Sastojci:
Tijesto:
- 150 g krušnog brašna ili brašna za dizana tijesta
- 70 ml mlake vode
- malo soli
- žličica šećera
- 1/4 svježeg kvasca
Nadjev:
Slatko od luka i smokava:
- 300 g luka
- žlica šećera
- 200 g zrelih smokava
- 50 ml crvenog vina
- 150 ml bijelog octa
- malo soli i papra
- po 100 g ovčjeg i kozjeg zrelog sira
- 100 g pršuta narezanog na tanke rezance
- 2 žlice ukiseljenih kapara
Priprema:
Slatko od luka:
Luk narežite na rezance, pošećerite i ostavite sat vremena da odstoji. Zatim dodajte tekuće sastojke i stavite da provrije. Smanjite vatru, dodajte smokve narezane na rezance i kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući oko sat vremena, sve dok ne dobijete gusto slatko. Po ukusu i želji dodajte soli i papra.
Slatko spremite u steriliziranu staklenku i služite kao namaz, prilog pečenju ili suhomesnatim narescima i sirevima.
Od sastojaka navedenih za tijesto zamijesite dizano tijesto, ostavite da udvostruči obujam, pa razvaljajte tanko u krug ili po želji pravokutnik.
Dvije žlice slatkog od luka usitnite nožem i premažite preko tijesta. Poslažite sireve narezane na tanke trokute, rezance pršuta i kapare.
Pecite 10-15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na maksimum ili najmanje 250° C.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen