Usprkos pohanju i prženju, ovako pripremljeni limuni ne ostavljaju dojam težine. Uz salatu začinjenu laganom majonezom, praktično su i brzo gotovo jelo čak i za ljetne vrućine.
Ako se odlučite ponuditi ga i gostima, sasvim sigurno neće ostati nezamijećeno.
Sastojci:
- onoliko limuna koliko ih želite ispohati
- jaje
ili dva - krušne mrvice
- ulje
za prženje
Za majonezu:
- 1 jaje
- 2-3 češnja češnjaka
- sol
- malo bijelog papra
- nekoliko listića metvice
- maslinovo ulje
- sok jednog limuna
Priprema:
Ako niste sigurni u koru
limuna, a svakako ako niste pretjerani ljubitelj gorkog, ostavite limune
namočene preko noći ili neko vrijeme u slanoj vodi, da malo odgorče. Birajte
limune sa što tanjom korom. Narežite ih na tanke, ali ne pretanke ploške,
umočite u razmućena jaja, pa mrvice i pržite u srednje zagrijanom ulju
otprilike minutu sa svake strane.
Ostavite na papirnatom
kuhinjskom ubrusu da se ocijedi višak masnoće.
Češnjak
očistite, narežite na manje komade, posolite i usitnite u mužaru, zajedno s
listićima metvice, pa sve skupa ulijte u smjesu razmućenog jaja, a onda stalno
miksajući polako dodajte, gotovo kap po kap ulje, dok se ne zgusne poput
majoneze. Popaprite i dodajte sok limuna prema ukusu, pa ukrasite listićima
metvice.
Servirajte
sa svježom zelenom salatom, rajčicama i mozzarelom.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen