Predjelo, glavno jelo i desert po ukusu vegana

salsa, paradajz, umak,Shutterstock 183641138

Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa, a vegani pritom uživaju u istim jelima i okusima na koje su naviknuli, uključujući veganske varijante tradicionalnih jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, odrezaka, ... no sve od sastojaka biljnog podrijetla.

Donosimo vam prijedlog ručka po ukusu vegana. Pripremite ukusnu juhu od rajčice, ragu i fini desert!

1. Predjelo - Juha od rajčice s malim knedlama

Sastojci:

  • 1 kg rajčice
  • šećer
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sok od jednog limuna
  • 2 žlice margarina
  • 1 žlica glatkog brašna za zapršku
  • 2 velika brašnasta krumpira
  • 1 šaka brašnastog krumpira
  • 1 šaka škrobnog brašna, oštro brašno, sol i papar

Priprema: Rajčice narezati na četvrtine, prepeći na maslinovom, ulju i pirjati minutu., dok ne postanu mekane. Usitniti ih štapnim mikserom. Pripremiti manju količinu zaprške (margarin rastopiti u tavi i miješajuči dodavati brašno, pržiti oko 1 minutu) i dodati usitnjenoj rajčici. Začiniti s malo šećera, soli i papra te limunovim sokom i bosiljkom.

Knedle: Krumpire skuhati, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i posoliti. Umijesiti škrob od krumpira i brašna i oblikovati male knedle. Skuhati u slanoj vodi i ubaciti u juhu.

Glavno jelo - Ragu od seitana i graška

Sastojci:

  • 150 g svježeg seitana
  • ulje
  • 250 g graška
  • glatko brašno
  • 2 žlice kapara
  • juha od povrća, margarin, sol, papar

Za knedle:

  • 300 g suhe žemlje, narezane na sitne komade
  • 150 g margarina
  • 1 svežanj peršina
  • 1 muškatni oraščić
  • 80 g oštrog brašnastog
  • ½ l sojinog mlijeka
  • sol

Priprema: Seitan začiniti solju i paprom i popržiti na ulju. Staviti na stranu. Od dvije žlice margarina i jedne žlice glatkog brašna napraviti zapršku. Dodavati juhu od povrća dok se ne dobije kremasti umak. U umak dodati komadiće seitana, sitno nasjeckane kapare i kuhani grašak.

Knedle: U zdjelu staviti komadiće suhe žemlje i preliti s rastopljenim margarinom i ugrijanim sojinim mlijekom. Posoliti, posuti ribanim muškatnim oraščićem i pomiješati sa sjeckanim peršinom i brašnom. Mokrim rukama oblikovati knedle i kuhati na pari, nikako u vodi. Smjesa za knedle ne smije biti prečvrsta, a gustoća ovisi o količini brašne. Skuhane knedle dodati u ragu.

Desert - Torbice s marmeladom

Sastojci:

  • ½ krumpira
  • ½ staklenke marmelade
  • griz
  • krušne mrvice
  • margarin
  • šećer u prahu
  • sol

Priprema: Krumpire skuhati, oguliti, protisnuti kroz drobilicu za krumpir i ostaviti da stoje 1-2 sata. Posoliti i dodati brašno i griz u istim omjerima, nekoliko kapi vode i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati, istisnuti krugove i u svaki staviti žličicu marmelade. Preklopiti tako da se dobije polumjesec, a rubove dobro stisnuti. Staviti u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kuhati na laganoj vatri dok ne isplivaju i ocijediti. Otopiti margarin, dodati krušne mrvice i šećer u prahu te prepeći. Torbice uvaljati u krušne mrvice, posuti šećerom u prahu i poslužiti vruće.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

Izvor: "Mljac"/Udruga Prijatelji životinja

Ana Abrahamsberg

 Prati nas na Viber Public Chatu!