Prijedlog Jamieja Olivera za zdravi božićni ručak! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prijedlog Jamieja Olivera za zdravi božićni ručak!

Koliko god se veselimo Božiću i raznolikim jelima koja će spojiti obitelj i prijatelje oko stola, toliko negdje u podsvijesti brinemo o suficitu kalorija koji je neminovan. Zašto ove godine to ne biste izbjegli s ovim prijedlogom zdravoga jelovnika?

Ove godine odvažite se i odmaknite se od uobičajenoga božićnoga jelovnika. Prejedanje zaista nikada nije dobra ideja, ali nekada jednostavno ne možete odoljeti. Stoga, bitno je odabrati prave namirnice i kuhati pametno. Iznenadite svoje najmilije ovim sjajnim receptima iz kuhinje Jamieja Olivera.

Ideja za božićni ručak nikad dosta!

Maslac od tune i kapara

Potrebni sastojci:

  • 2 inćuna
  • 1 žličica kapara
  • 370 g tune s maslinovim uljem
  • 210 g maslaca

Priprema:

  • sve sastojke pomiješajte u blenderu i blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
  • poslužite s brusketima ili, po tradicionalnoj verziji, o dobrim starim domaćim kruhom

Pečena dimnjena šunka s marmeladom

Potrebni sastojci:

  • 3-4 kg dimnjene šunke
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 2 štapića celera
  • 2 lovorova lista
  • 16 zrna crnoga papra
  • 1 začinski buket (komad poriluka, 1 štapić celera, 1 lovorov list, svježi timijan)
  • 2 naranče
  • 250 g marmelade (po izboru)
  • svježi ružmarin

Priprema:

  • položite šunku u veliku posudu i napunite je vodom. Na velike komade narežite mrkvu i celer te zajedno s lovorovim listom, paprom i začinskim buketom dodajte u vodu u kojoj je šunka
  • iscijedite sok od naranče te ga izlijte u vodu
  • pustite da sve proključa, a zatim smanjite temperaturu i pustite da se krčka još 1h
  • zatim pustite neka se sve hladi na sobnoj temperaturi oko pola sata
  • sa šunke nježno odvojite višak masti s mesa, ostavite oko 1 cm debljine
  • zatim šunku stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite oko 20 minuta ili dok ne postane blago hrskava
  • izvadite šunku iz pećnice i namažite je marmeladom i ružmarinom
  • vratite u pećnicu i na smanjenoj temperaturi pecite oko 1h

Ovaj recept u svakom slučaju spaja tradiciju -zbog odabira namirnice i modernost – zbog samoga načina pripreme. Što reći, nego – pun pogodak!

Ako se još uvijek niste odlučili koje kolače praviti ovoga Božića, inspiraciju potražite u našem specijalu!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo