Koliko god se veselimo Božiću i raznolikim jelima koja će spojiti obitelj i prijatelje oko stola, toliko negdje u podsvijesti brinemo o suficitu kalorija koji je neminovan. Zašto ove godine to ne biste izbjegli s ovim prijedlogom zdravoga jelovnika?
Ove godine odvažite se i odmaknite se od uobičajenoga božićnoga jelovnika. Prejedanje zaista nikada nije dobra ideja, ali nekada jednostavno ne možete odoljeti. Stoga, bitno je odabrati prave namirnice i kuhati pametno. Iznenadite svoje najmilije ovim sjajnim receptima iz kuhinje Jamieja Olivera.
Ideja za božićni ručak nikad dosta!
Maslac od tune i kapara
Potrebni sastojci:
- 2 inćuna
- 1 žličica kapara
- 370 g tune s maslinovim uljem
- 210 g maslaca
Priprema:
- sve sastojke pomiješajte u blenderu i blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
- poslužite s brusketima ili, po tradicionalnoj verziji, o dobrim starim domaćim kruhom
Pečena dimnjena šunka s marmeladom
Potrebni sastojci:
- 3-4 kg dimnjene šunke
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 štapića celera
- 2 lovorova lista
- 16 zrna crnoga papra
- 1 začinski buket (komad poriluka, 1 štapić celera, 1 lovorov list, svježi timijan)
- 2 naranče
- 250 g marmelade (po izboru)
- svježi ružmarin
Priprema:
- položite šunku u veliku posudu i napunite je vodom. Na velike komade narežite mrkvu i celer te zajedno s lovorovim listom, paprom i začinskim buketom dodajte u vodu u kojoj je šunka
- iscijedite sok od naranče te ga izlijte u vodu
- pustite da sve proključa, a zatim smanjite temperaturu i pustite da se krčka još 1h
- zatim pustite neka se sve hladi na sobnoj temperaturi oko pola sata
- sa šunke nježno odvojite višak masti s mesa, ostavite oko 1 cm debljine
- zatim šunku stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite oko 20 minuta ili dok ne postane blago hrskava
- izvadite šunku iz pećnice i namažite je marmeladom i ružmarinom
- vratite u pećnicu i na smanjenoj temperaturi pecite oko 1h
Ovaj recept u svakom slučaju spaja tradiciju -zbog odabira namirnice i modernost – zbog samoga načina pripreme. Što reći, nego – pun pogodak!
Ako se još uvijek niste odlučili koje kolače praviti ovoga Božića, inspiraciju potražite u našem specijalu!
Foto: Shutterstock
J. R.