Dan sv. Patrika je idealna prilika da se slavi sve irsko pa je zgodno uz jedno fino pivo poslužiti i tradicionalno jelo!
Irski Brown Soda Bread je tradicionalni kruh u kojem se umjesto kvasca koristi soda bikarbona, a oni koji su ga probali kažu kako je jako ukusan.
Uz kruh bi bilo dobro pojesti i nešto “konkretno” pa pokušajte pripremiti soćnu i ukusnu piletinu sa keljom i krumpirom.
Irski kruh sa sodom bikarbonom
Potrebni sastojci
- 360 g brašna cijelog zrna pšenice
- 130 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 150 g mlaćenice
- 1 veliko jaje, lagani istučeno
Priprema:
- Zagrijete pećnicu te namastite kalup za pečenje maslacem.
- U velikoj posudi pomiješate brašna, sodu bikarbonu i sol. U maloj posudi izmiješate jaje i mlaćenicu te dodajte u suhe sastojke. Miješate dobro i nježno drvenom kuhačom dok se ne formira tijesto.
- Premjestite tijesto na pobrašnjenu podlogu te mijesite dok ne postane glatko.
- Pecite otprilike 50 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Pečeni pileći bataci sa krumpirom i keljom
Potrebni sastojci:
- 650 g svježeg kelja, očišćenog
- 650 g krumpira, narezanog na ploške
- 1 manji crveni luk, tanko narezan
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žličica crvene paprike
- mladi luk za ukras
Priprema:
- Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva, u veliku posudu za pečenje stavite kelj, luk i krumpir –promiješate, posolite i poparite te pokapate maslinovim uljem
- Zarežite svaki batak oko kosti, začinite i posipajte po njima papriku te stavite na povrće.
- Preko svega stavite foliju te 20- ak minuta sve zapecite na gornjoj rešetki, nakon toga maknite foliju i ostavite da se peče još 30-ak minuta. Ukrasite svježe nasjeckanim mladim lukom
Nemate ideju za ručak? Pripremite ukusnu Pastirsku pitu – Shepard’s pie
Foto: Shutterstock