Kesten pire svojevrsni je zimski “sladoled” u kojemu uživamo na različite načine, od jednostavnog deserta sa šlagom do bogatih krema i kolača.
Kad pripremate kesten pire, nemojte ga jako šećeriti kako ne biste “uništili” osebujnu aromu kestena, i kako biste tu aromu mogli obogatiti slatkim vrhnjem, čokoladom, vanilijom, voćnim sirupom, rumom…
Ovisno o dodacima, brojne su varijacije recepata za kesten pire, na primjer…
Kesten pire sa šlagom
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 1 žlica šećera
- 100 g maslaca
- malo mlijeka
- malo ruma
- šećer u prahu po želji
- šlag
- čokolada
Priprema:
- Kestenima zasijecite ljusku i kuhajte ih 20-30 minuta u zaslađenoj, uzavreloj vodi.
- Potom ih ogulite i propasirajte, pa dodajte malo toplog mlijeka, malo ruma za aromu i izmiksani maslac. Po ukusu dodajte šećer u prahu.
- Sve dobro izmiješajte, smjesom napunite posudice, pa ukrasite kesten pire šlagom i otopljenom čokoladom.
Dobro je znati
- Kad zarezujete i gulite plodove, imajte na umu da treba ukloniti i vanjsku ljusku i unutarnju ovojnicu.
- Kesteni se najbolje gule dok su još vrući, a kad se ohlade, to postaje gotovo nemoguća misija.
- Pire je najlakše izmiksati štapnim mikserom, a želite li pire u obliku “crvića”, protisnite ga gnječilicom za krumpir.
- Kesten pire najbolje prija ohlađen.
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock