Kad je riječ o vinovoj lozi, grožđe i vino uobičajeno su u prvom planu, no posebne “adute” ima i lišće loze.
U ljekovitom lišću nalazi se obilje vitamina (A, B, C, E, K), minerala (željezo, kalcij, magnezij, bakar, mangan) te flavonoida koji povoljno utječu na zdravlje srčanožilnog sustava.
Znanstveno je dokazano da ekstrakt vinove loze djeluje protuupalno te pomaže kod problema s cirkulacijom, proširenim venama, osjećajem težine u nogama i pucanjem kapilara, pa se često dodaje u kreme i druge preparate za spomenute tegobe.
Blagotvorni čaj
U narodnoj medicini pripravci od lista vinove loze koriste se i za liječenje hemoroida; gihta; reume; hepatitisa; proljeva, povraćanja i drugih probavnih tegoba; obilnog menstrualnog krvarenja; celulita te za poticanje rada jetre, lakše mokrenje i uravnoteženje krvnog tlaka.
Za to se najčešće priprema čaj tako da se žlica osušenih listova loze doda u 2 dl vrele vode, te se ostavi da odstoji 10 minuta. Čaj se uvijek treba piti svježe pripremljen, a preporučuje se tjedna kura od 2-3 šalice dnevno.
Voda s kuhanim listovima vinove loze može se dodati i u kupku za noge (najbolje prije spavanja), a od usitnjenih svježih listova loze pripravljaju se oblozi (npr. za vrućicu i za upaljene oči).
Oblozi od svježeg kelja, kupusa, trputca…
Na Mediteranu i Bliskom istoku tradicionalno se pripremaju jela s listom vinove loze – najčešće su to svojevrsne inačice sarme kod kojih se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze.
Za pripravke i jela od vinove loze birajte lišće koje nije prskano odnosno kemijski tretirano. Prije svake uporabe lišće dobro operite.
Sarmice od vinove loze s mesom
Sastojci: 30-ak listova vinove loze, 500 g junećeg mljevenog mesa, 1 glavica luka, 150 g riže, pire od rajčice, malo nasjeckanog svježeg peršina, po ukusu mljevena paprika, sol, papar
Priprema: listove vinove loze vrlo kratko prokuhajte (blanširajte) u slanoj vodi, a zatim isperite hladnom vodom i ocijedite.
Nasjeckani luk i peršinom dodajte u mljeveno meso. Potom dodajte smjesi rižu (prethodno opranu), papar i malo pirea od rajčice, pa sve zajedno izmiješajte. Ovom smjesom punite listove vinove loze oblikujući sarmice.
Složite ih u lonac (po mogućnosti koristite glineno posuđe jer ćete tako dobiti izvanredan okus). Pomiješajte pire od rajčice s malo vode, prelijte sarmice i kuhajte ih na laganoj vatri, po potrebi dolijevajući još vode. Sarmice poslužite s kiselim mlijekom ili vrhnjem.
Bezmesne sarmice od vinove loze
Sastojci: 30 listova vinove loze, 1 šalica riže, 1 vezica peršina, 1 vezica mladog luka, 1/2 šalice svježe metvice, 3 žlice ulja, sol, papar
Priprema: listove loze blanširajte kao u prethodnom receptu. Na ulju propržite rižu, pa dodajte luk i pržite dok ne omekša. Potom dodajte nasjeckani peršun i metvicu, te prelijte šalicom vode. Nakon što zavrije, maknite s vatre. Posolite i popaprite po želji.
Kad se nadjev ohladi, njime punite listove. Nemojte stavljati veliku količinu nadjeva. Kako se sarmice ne bi odmatale, najprije preklopite jednu stranu lista vinove loze, zarolajte ga s nadjevom pa drugu stranu samo ugurajte unutra.
Sarmice stavite u lonac ili vatrostalnu zdjelu (možete ih poklopiti tanjurom kako se ne bi razmotavale). Čim zavriju, smanjite na blagu vatru i kuhajte 30-40 minuta. Sarmice možete poslužiti s vrhnjem, svježom metvicom i kriškama limuna.
I.V.
Foto: Shutterstock