Nakon kraće pauze i godišnjeg odmora, vraćam se u starom tonu, radnom mjestu, starim navikama, kuhinji i na kraju i svom blogu, i to sa sada posebno aktualnim zrelim, velikim, crvenim rajčicama, punim soka i na kraju prijeko potrebnim kalijem kojim su one posebno bogate.
U potrazi za nekim novim jelom i novim receptom ideja je došla sasvim slučajno. Umjesto pripremljenih paprika, koje su posebno ljeti često na mom kuhinjskom stolu, pomislila sam zašto to ne promijeniti i na isti način jednostavno ne napuniti rajčice. Savršeno fino, uostalom uvjerite se sami…
Potrebni sastojci
8 velikih rajčica
3-4 žlice maslinova ulja
2 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
1 grančica peršina
2 grančice timijana
300 g mljevenog mesa
2 žlice koncentrirane rajčice iz tube
sol, papar
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
125 g mozzarella sira
maslac za podmazivanje
Priprema
1. U većoj tavi, na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i popržite ga često miješajući. Dodajte koncentrat rajčice, začinsko bilje, sol i papar. Pirjajte 20-ak minuta.
2. Dok se meso pirja operite rajčice, odrežite im poklopčiće i stavite ih na stranu. Spravicom za dubljenje izdubite im meso skupljajući ga pritom zajedno sa sokom u zdjelicu. Unutrašnjost rajčica lagano posolite, a mozzarellu procijedite i narežite na manje kockice.
3. Pećnicu zagrijte na 190 °C, a veću vatrostalnu posudu namastite maslacem. Propirjano meso izmiješajte s mozzarela sirom, jajem i krušnim mrvicama, pa sve dobro izmiješajte. Napunite rajčice pripremljenom mesnom smjesom i poklopite sa strane ostavljenim poklopčićima te poslažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Prostor između rajčica napunite izdubljenim mesom i sokom rajčica.
4. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Kao prilog uz ovo jelo najbolje odgovara riža.
Nada Duhović
Just good food