Sigurna sam da među čitateljima Ordinacije.hr postoji mnogo ljubitelja kineske kuhinje.
Za sve njih, i one koji se još nisu usudili isprobati nešto orijentalno – rezanci sa svinjetinom, povrćem i dosta začina.
Malo je više vremena potrebno da narežete i pripremite sve sastojke ali sama priprema je jako brza što je pomalo i karakteristično za kinesku kuhinju.
Sastojci:
- 2 mrkve
- 1 veći poriluk
- 2 mlada luka
- svježi đumbir (komad 2×2 cm)
- 1 mala ”glavica” kineskog kupusa
- bambus (iz staklenke)
- jedan veći svinjski file (ili komad pilećih prsa)
- šalica graška
- žličica korijandra u sjemenkama
- žličica čilija u prahu
- soja umak
- reducirani aceto balsamico
- voda
- suncokretovo ulje
- sol, papar
- peperoncini
- špageti (za dvije osobe)
Priprema:
1. Đumbir prepoloviti na pola, jednu polovicu narezati na sitne trakice i potom na kockice. U mužar staviti narezani đumbir, sjemenke korijandra, čili u prahu, jedan do dva peperoncina, malo suncokretovog ulja, sol i malo papra i sve dobro usitniti da se pretvori u gusti namaz. Dodati soja umak i malo reduciranog aceta balsamica.
2. Svinjetinu rezati na tanke ploškice tako da prislonite nož uz meso i režete ukoso. Narezano meso stavite u smjesu u mužaru da se marinira barem pola sata (idealno bi bilo sat – dva).
3. Mrkvu narezati na tanke štapiće, kineski kupus i bambus na duge tanke trakice, a mladi luk i poriluk na ploškice. Staviti kuhati vodu za špagete (jer je umak gotov dok se skuha tjestenina). U wok uliti malo suncokretovog ulja i kad se zagrije ubaciti mrkvu da se pirja, dodati mladi luk (samo bijeli dio), drugu polovicu đumbira i poriluk i pirjati još par minuta. Ubaciti meso zajedno sa smjesom iz mužara.
4. Za to vrijeme bi voda trebala već zakuhati pa ubacite špagete.
5. Kad meso dobije boju, ubacite kineski kupus i grašak i podlijte s malo vode. Dodati još otprilike pola decilitra soja umaka, mladi luk – ”zeleni dio”, po želji još malo reduciranog aceta i mrvicu soli. Pred kraj izvaditi veliki komad đumbira. Tjestenina mora biti al dente kad ju stavljate u umak. Hvataljkom uzimajte špagete i stavljate u umak – ako usput zagrabite i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala – odlično jer će ona zbog prisutnosti škroba dodatno zgusnuti umak.
7. Pojačati vatru i pirjati sve još par minuta dok špageti ne poprime arome i boju umaka.
Poslužiti odmah posuto sa malo čilija (ako volite ljuto) i sa malo mladog luka. I naravno… jesti kineskim štapićima 🙂
Napomena: količina začina koju sam navela je ona na koju smo mi navikli. Volimo začinjeno i kad je u pitanju kineska hrana ponekad pretjeramo. Slobodno stavite manje čilija ili manje soja umaka – lako je dodati na kraju ako osjetite da vam je preblago. Ne bih voljela da si spalite okusne pupoljke 🙂
Ana Surać
Steamy,
creamy…