Rolada sa šumskim bobicama - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Rolada sa šumskim bobicama

Za one prave ljubitelje hladnih, ljetnih, voćnih poslastica, ovo je jedan upravo takav kolač, sa svježim bobičastim voćem i kremom od sira. Dobro rashlađen, nestat će dok kažete keks ili još bolje rolada…

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja

  • 80 g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 120 g brašna
  • 2 žlice škrobnog brašna (Gustin)
  • 2 žlice kakaa

Za nadjev:

  • 200 g svježeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 kg različitog voća poput jagoda, borovnica, ribizla ili malina
  • 150 ml slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

  • bobičasto voće
  • tučeno slatko vrhnje
  • šećer u prahu

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumance istucite sa 80 grama šećera, bourbon vanilin šećerom i jednom žlicom vruće vode. Preko smjese prosijte brašno pomješano sa škrobnim brašnom i kakaom, pa sve izmješajte izmjenično sa snijegom od bjelanjaka.

2. Smjesu izlijte na lim od pećnice obložen papirom za pečenje, stavite u pećnicu i pecite desetak minuta. Pečen biskvit preokrenite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, a zatim papir lagano navlažite vodom i oprezno odlijepite od biskvita. Smotajte biskvit zajedno s krpom u roladu i ostavite ga tako da se ohladi.

3. Voće operite, procijedite i izmiksajte ga u multipraktiku. Sir izmiksajte sa šećerom u prahu pa mu dodajte izmiksanu voćnu kašu. Gumenom žlicom za kreme dobro izmješajte. Slatko vrhnje stucite u šlag i umiješajte u smjesu od sira i voća.

4. Biskvit odrolajte i premažite ga nadjevom. Ponovno ga lagano zarolajte, stavite na tacnu ili tanjur po vašem izboru i ostavite u hladnjaku na najmanje dva sata. Prije samog posluživanja, roladu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem, voćnim bobicama i šećerom u prahu.

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo