Za one prave ljubitelje hladnih, ljetnih, voćnih poslastica, ovo je jedan upravo takav kolač, sa svježim bobičastim voćem i kremom od sira. Dobro rashlađen, nestat će dok kažete keks ili još bolje rolada…
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
- 80 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 120 g brašna
- 2 žlice škrobnog brašna (Gustin)
- 2 žlice kakaa
Za nadjev:
- 200 g svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- 1/2 kg različitog voća poput jagoda, borovnica, ribizla ili malina
- 150 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- bobičasto voće
- tučeno slatko vrhnje
- šećer u prahu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumance istucite sa 80 grama šećera, bourbon vanilin šećerom i jednom žlicom vruće vode. Preko smjese prosijte brašno pomješano sa škrobnim brašnom i kakaom, pa sve izmješajte izmjenično sa snijegom od bjelanjaka.
2. Smjesu izlijte na lim od pećnice obložen papirom za pečenje, stavite u pećnicu i pecite desetak minuta. Pečen biskvit preokrenite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, a zatim papir lagano navlažite vodom i oprezno odlijepite od biskvita. Smotajte biskvit zajedno s krpom u roladu i ostavite ga tako da se ohladi.
3. Voće operite, procijedite i izmiksajte ga u multipraktiku. Sir izmiksajte sa šećerom u prahu pa mu dodajte izmiksanu voćnu kašu. Gumenom žlicom za kreme dobro izmješajte. Slatko vrhnje stucite u šlag i umiješajte u smjesu od sira i voća.
4. Biskvit odrolajte i premažite ga nadjevom. Ponovno ga lagano zarolajte, stavite na tacnu ili tanjur po vašem izboru i ostavite u hladnjaku na najmanje dva sata. Prije samog posluživanja, roladu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem, voćnim bobicama i šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food