Ostalo vam je pečenih krumpira od ručka i ne znate što s njima? Dodajte malo luka i rajčica i napravite ukusnu salatu. Ljepota ove krumpir salate je u tome što je možete poslužiti toplu ili hladnu, kao predjelo, prilog ili laganu večeru.
Potrebni sastojci za 4 osobe
1 kg sitnog mladog krumpira
krupna morska sol
svježe mljeveni papar
3 žlice maslinovog ulja
4 režnja češnjaka
300 g cherry rajčica
1 glavica ljubičastog luka
Salatni preljev sa začinskim biljem
4 žlice maslinovog ulja
žlica svježeg bosiljka
žlica svježeg mažurana
žlica svježeg timijana
sok od pola limuna
par zrna crvenog papra
sol i svježe mljeveni papar
Zagrijte pećnicu na 200°C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Krumpir dobro operite i posušite krpom (nemojte ga guliti jer je korica ionako jako tanka, sadrži dosta hranjivih sastojaka, a i služi tome da svi okusi ostanu “zarobljeni” u krumpiru pa će samim time on biti ukusniji). Veće primjerke po potrebi prepolovite i sve zajedno rasporedite u lim u jednom sloju. Dodajte neoguljene režnjeve češnjaka, posolite krupnom solju i popaprite po ukusu te prelite maslinovim uljem. Pecite oko 30-35 minuta, ovisno o veličini krumpira. Po potrebi ga jednom tokom pečenja okrenite ili lagano promiješajte. Pečeni krumpir ostavite 10-ak minuta u limu da se ohladi prije posluživanja.
U međuvremenu operite i prepolovite cherry rajčice, a luk narežite na tanke ploške. Sve zajedno stavite u zdjelu, dodajte krumpir i lagano promiješajte. Za salatni preljev dobro pomiješajte sve sastojke i na kraju dodajte sitno sjeckano začinsko bilje. Prelijte preko krumpira i rajčica i servirajte.
Ljepota ove salate jest da se može poslužiti topla ili hladna, kao prilog mesu ili kao glavno jelo. Po želji možete dodavati i drugo povrće ili začine.
Monika Topolko
Sweet
Sensation