Što vam prvo pada na pamet pri spomenu riječi paprika? Kladimo se da ste odmah pomislili upravo na punjenu papriku.
Osim u našim krajevima, ovo je slasno povrće punjeno mljevenim mesom, poznato i u drugim zemljama. Punjena paprika koju vam predstavljam pomalo je egzotična, bez mesa, s dodatkom krckavih badema. Odlična je kao prilog! Šarena, vesela verzija na Grčki način…
Potrebne namirnice
8-10 paprika (raznih boja)
2 veće rajčice
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
150 g riže
lovorov list
maslinovo ulje
sol, papar
150 g nasjeckanim badema
2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
malo timijana
200 g feta sira, narezanog na kockice
Priprema
1. Paprike očistite, operite i odrežite im vrhove (poklopce). Rajčice kratko uronite u kipuću vodu, pri vrhu ih zarežite u križ pa ih ogulite i narežite na kockice. Nasjeckajte luk i češnjak, pa ga propirjajte na malo maslinovog ulja kako bi postao staklast. Dodajte nasjeckane rajčice i još malo propirjajte. Za tim dodajte rižu, lovorov list, pa posolite. Izmiješajte i dodajte 3 dl kipuće vode i kuhajte otprilike 15-ak minuta.
2. Kad je riža kuhana skinite ju s vatre, izvadite lovorov list, pa umiješajte nasjeckane bademe, peršin, timijan i feta sir. Popaprite.
3. Pećnicu zagrijte na 200° C. Paprike napunite, pa ih poklopite ostavljenim poklopčićima. Stavite ih u namašten vatrostalni kalup, na dno kalupa ulijte malo vode, prekrijte folijom i pecite 30-ak minuta. Maknite foliju pa ih još 15-ak minuta dopecite. Poslužite tople.
Nada Duhović
Just good food