Malo drugačija, ljetna varijanta sarmica. Birajte mlado i neprskano lišće vinove loze, a u nedostatku lišća vinove loze, poslužiti će i listovi raštike.
Sastojci:
- 30-ak
listova vinove loze - 750 g miješanog (junetina i svinjetina)
mljevenog mesa - 200 g riže
- vezica
svježeg kopra - manja
glavica luka - 2-3
češnja češnjaka - jaje
- ulje
- sol,
papar - žlica
octa - žlica
glatkog brašna - sok
jednog limuna - 250 ml
vrhnja za kuhanje - mileram
po želji
Priprema:
Listove vinove loze operite i stavite kuhati petnaestak
minuta u ključalu vodu, kojoj ste dodali žlicu octa.
Za to vrijeme sitno nasjeckajte glavicu luka i dio kopra, pa
ih kratko popržite na ulju. Dodajte rižu, koju istu tako popržite. Zatim
dodajte meso i pržite na jačoj vatri dok ne promijeni boju, a onda smanjite vatru
i ostavite da većina tekućine ispari. Dodajte protisnuti češnjak, sol i papar i
kuhajte dok gotovo sva tekućina ispari. Ostavite da se malo ohladi, a zatim dodajte
jaje i sve dobro promiješajte.
Listove loze ocijedite, pa na svaki stavljajte količinu
mesne smjese veličine oraha i motajte sarmice. Slažite ih u posudu, koju ste
lagano nauljili i dno joj prekrili listovima loze.
Pokušajte izabrati dovoljno široku posudu da u visinu ne
slažete više od dva reda sarmica.
Sarmice zalijte vodom, toliko da ih prekrije i kuhajte oko
sat i pol, protresajući povremeno posudu i dodajući po potrebi vode.
Pred kraj na malo ulja prepržite žlicu glatkog brašna i
zalijte s otprilike 200 ml vode, da dobijete svjetlu i blagu zapršku. Umiješajte
sok pola do cijelog limuna, već prema ukusu ili ga potpuno izostavite, ako ne
volite kiselo. Prelijte preko sarmica, protresite i kuhajte još idućih desetak
minuta. Prije samog kraja po želji prelijte sa 250 ml vrhnja za kuhanje.
Servirajte s kuhanim krumpirima, lagano pouljenim i posutim
koprom i poslužite s mileramom ili kiselim vrhnjem.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen