Ako razmišljate što pojesti kada je vani ovako vruće, ova će vas osvježavajuća salata oduševiti
Salatu svi najviše volimo jesti ljeti, a ona može poslužiti i kao kompletan obrok ako ju obogatimo pravim sastojcima.
A ljetni mjeseci donose nam obilje zanimljive i raznolike, nutritivno bogate sezonske hrane. Vrući dani traže nas laganu prehranu bogatu svježim, lagano pripremljenim namirnicama, puno tekućine i što manje zadržavanje u vrućoj kuhinji za štednjakom.
Znamo i da je preporuka pokušati što više moguće slijediti sezonsku prehranu. Namirnice koje se konzumiraju dok im je sezona imaju najveću nutritivnu vrijednost, a cjenovno su najpristupačnije. Bilo bi dobro pokušati uvrstiti raznoliki spektar svih namirnica u prehranu kako biste od svega izvukli maksimum.
Ovim ćete trikovima jednostavno provjeriti je li vaše maslinovo ulje svježe i ekstra djevičansko
Ovaj se obrok priprema od svježe salate, tune i kvinoje, te maslinama i rajčicom, a poseban joj okus sigurno pruža i slani feta sir. Priprema se brzo i jednostavno, a isto tako će i nestati s vašeg stola.
MEDITERANSKA SALATA OD TUNE I KVINOJE
Za ovo jelo je potrebno:
- Salata, zelena, 2 šalice, 60 g
- Rukola, 2 šalice, 60g
- Kvinoa, 60 g
- Feta sir, 1 mali komad, 25g
- Tuna, konzervirana u salamuri, 1 porcija, 80 g
- Cherry rajčice, 6 kom, 100g
- Masline, crne, 5 kom, 15g
- Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
- Aceto, 0,7 jušne žlice, 10 g
Priprema:
Kvinoju operite pod mlazom hladne vode i dobro je procijedite. Prebacite kvinoju u manji lonac, dodajte vode u omjeru 2:1. Dobro promiješajte.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Tada smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok kvinoja ne omekša, a smjesta postane gusta poput pudinga te nestane gotova sva tekućina koju je kvinoja upila.
Znat ćete da je kvinoja kuhana kada pusti male ‘repiće’. Kvinoju ohladite, a u međuvremenu operite salatu, tunu ocijedite od viška vode.
Kako odabrati najbolju breskvu i nektarinu – uz pomoć jednog trika zaštitite ih od brzog propadanja
U zdjelu stavite salatu, ohlađenu kvinoju, tunu, komadiće geta sira, cherry rajčice sjeckane na sitno i par crnih maslina. Jelo začinite maslinovim uljem i acetom. Preporučujem da salatu prije probate nego ju solite pošto feta sir, tuna i masline daju određenu slanoću.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock