Ljeto je pravo vrijeme za ribu. Ali ako vam je prevruće uz štednjak i želite nešto na brzinu, izvucite konzervu tunjevine iz smočnice. Evo laganog ljetnog recepta baš za vas.
Nutricionisti danas savjetuju da barem dva puta tjedno konzumirate ribu. Naime, 100 g tunjevine u maslinovu ulju zadovoljit će približno 20% dnevnih potreba odrasle osobe za fosforom, koji kontrolira ravnotežu živčanog sustava, te zajedno s kalcijem pridonosi zdravlju kosti i zubi. Pripremite ovo lagano i interesantno jelo i unesite svoju dnevnu dozu tunjevine (bjelančevina, vitaminima B12 i omega-3 masnih kiselina).
Sastojci za 4 osobe:
- 1 velika konzerva tunjevine u maslinovom ulju (160 g)
- 400 g širokih makarona
- 1 naranča iz organskog uzgoja
- 1 limun iz organskog uzgoja
- 150 g oguljenih badema
- 1/2 režnja češnjaka
- bosiljak
- mažuran
- timijan
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- morska sol
- crni papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, a u međuvremenu pripremite umak. U blenderu dobro izmiješajte bademe, sok i koricu naranče i limuna, začinsko bilje, češnjak i nekoliko žlica ulja dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Začinite solju i paprom. Ocijeđenoj »al dente« tjestenini dodajte umak, promiješajte bacanjem te ostavite da se malo ohladi. Razlomite tunjevinu na komade, dodajte ih u tjesteninu i promiješajte laganim bacanjem.
Posluživanje: ovo je glavno jelo koje bi trebalo poslužiti na sobnoj temperaturi.
Poslužite ga u zdjelama za tjesteninu ukrašenim koricom naranče i limuna i nekoliko listova mažurana.
Savjet plus:
Nakon branja citrusno voće često tretiraju voskom ili aditivima kako bi se ono više sjajilo. Zato u receptima u kojima treba korica voća kao u ovom receptu preporučamo uporabu organskog voća ili voća koje nosi oznaku da nije tretirano.
Recept preporučuje Rio Mare i glumac Kevin Costner, zaštitno lice.
Dobar tek!
Pripremite i ovaj jednostavni ljetni recept – ribarski rižoto.
M.B.