Da se s tikvicama da raditi svašta poznata je stvar. Ali, sigurno niste probali ovako paperjast i sočan kruh koji vam može biti izvrsna zamjena za kolač.
Ljubitelj ste slatkoga, a opet biste se voljeli pridržavati zdravoga načina života u kojem ćete minimizirati unos šećera. Imamo rješenje za vas! Jednostavan recept za slatki kruh koji može biti sjajan doručak, ali i odlična zamjena za kolače uz kavu ili čaj.
Recept za kruh s tikvicama
Potrebni sastojci:
- 90 g oraha
- 100 ml kokosovog ili ekstra djevičanskoga maslinova ulja
- 150 ml meda ili javorova sirupa
- 2 jajeta
- 120 ml mlijeka ili vode
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žličica naribanoga muškatnoga oraščića
- 2 manje tikvice
- 250 g brašna
Savjet plus: u smjesu možete dodati i brusnice ili grožđice kako bi vaš kruh bio još sočniji.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C
- Prepržite orahe. Dovoljno će biti 5 minuta.
- U velikoj posudi pomiješajte ulje (ako koristite kokosovo, prethodno ga istopite) i med, polako dodajte jaja. Sve dobro umiješajte.
- Dodajte mlijeko (ili vodu), prašak za pecivo, cimet, vaniliju, sol i muškatni oraščić.
- Tikvice, koje ste prethodno naribali, dodajte u smjesu i sve polako miješajte.
- Na kraju, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Pecite između 50 i 60 minuta, a kada se kruh ispeče, isključite pećnicu i ostavite ga unutra još 10 minuta. Zatim ga izvadite i ostavite ga na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Ne znate koje sladilo odabrati za svoje recepte? Donosimo vam mini vodič koji će vam pomoći!
Foto: Shutterstock
J. R.