I danas je na redu nešto kinesko 🙂 Obožavam ovu juhu. S njom uvijek započinjem obrok u kineskom restoranu i blago je rečeno da mi vrag nije dao mira dok ju nisam uspjela spremiti i u kućnoj radinosti.
Fale kineske gljive, ali – koga nema, bez njega se može! 🙂
Jaka i aromatična, a ja obavezno pojačam ljutinu sambal oelekom ili čilijem. Što mogu – volim kad je začinjeno. Baš zato su količine začina malo umanjene – vi ih možete slobodno krojiti po svom guštu. Vodite se za onom da je lako nadodati ako fali! 🙂
Sastojci:
- 1 mrkva – narezana na štapiće
- 1 – 2 stabljike mladog luka – narezati i bijeli i zeleni dio
- Pola češnja češnjaka – narezan što sitnije
- vježi đumbir – komadić 1 x 1 cm – narezan na sitne kockice ili nariban
- Bambus (iz staklenke) – pola šalice
- pola šalice graška
- Pileći file – po želji (može i bez njega)
- pola litre povrtnog temeljca
- Čili u prahu – pola žlice
- 4-5 žlica reduciranog aceta balsamica
- Pola žlice smeđeg šećera
- Sol, papar
- 4-5 žlica soja umaka
- Pola žličice slatke crvene paprike
- Suncokretovo ulje – 3-4 žlice
- Razmućeni bjelanjak
- škrobno brašno
- voda
Priprema:
1. Pomiješajte reducirani aceto balsamico, smeđi šećer, malo soli i papra, soja umak, slatku crvenu papriku i čili. Na ulju popržite bijeli dio mladog luka, mrkvu i piletinu, dinstati dok sve namirnice ne dobiju lijepu boju. Dodati sitno sjeckani đumbir i češnjak i još kratko dinstati.
2. Dodati smjesu začina (aceto, čili, sol…), par puta promiješati, podliti pilećim temeljcem, dodati grašak i bambus te pustiti da se kuha desetak minuta. Pomiješati žlicu škrobnom brašna s par žlica vode, dobro promiješati i uliti u juhu. Pojačati vatru i sve dobro promiješati.
3. Na samom kraju dodati razmućeni bjelanjak tako da u bjelanjak močimo vilicu koju potom uronimo u juhu, i tako dok ne potrošimo sav bjelanjak.
4. Posuti sa zelenim dijelom mladog luka i po želji začiniti s još malo čilija ili aceta…ili šećera 🙂
Ana Surać
Steamy,
creamy…