Ako tražite recept za osvježavajuću i nadasve laganu tortu, onda je Stracciatella s lješnjacima prava stvar za vas!
Sastojci potrebni za tijesto:
100 g brašna, namjenskog za dizana tijesta
1 vrhom puna žličica praška za pecivo
100 g šećera
100 g maslaca ili margarina, omekšalog
3 jaja
1 žlica kakaa
Sastojci potrebni za nadjev:
1 krema za torte
100 g maslaca
100 g mliječne čokolade, sitno sjeckane
50 g lješnjaka, sitno nasjeckanih
3,5 dcl prokuhanog hladnog mlijeka
Za ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice kremfiksa
čokoladne kovrče
2 žlice šećera u prahu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180° C. Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje, obruč kalupa namastite maslacem i pobrašnite.
2. Jaja utucite pjenasto sa šećerom, dodajte omekšali maslac. Drvenom žlicom lagano umiješajte suhe sastojke, brašno pomiješano s praškom i kakaom. Izlijte smjesu u pripremljen kalup i pecite 20-ak minuta.
3. Kolač ohladite 10-ak minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ohladite na rešetki. Hladan biskvit prerežite pomoću većeg noža ili konca.
4. Dolcela kremu za torte pripremite prema uputama na kutiji, umiješajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake.
5. Hladan donji biskvit premažite polovicom kreme, pokrijte drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme gore i cijelu tortu naokolo.
6. U visokoj posudi smiksajte slatko vrhnje sa šećerom i kremfiksom, dok se pojave čvrsti vršci, kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje i njome ukrasite tortu po želji. Vrh torte ukrasite čokoladnim kovrčama.
Nada Duhović
Just good food