Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Potrebni sastojci
24 šparoge
40 g maslaca ili margarina
3 žlice brašna
3 dcl mlijeka
100 g naribanog sira Ceddar
malo muškatnog oraščića
12 tankih ploški kuhane šunke ili pršuta
Priprema
1. Šparogama obrežite tvrde krajeve. Stavite vodu u dublju posudu i pustite da zavri, posolite i stavite šparoge. Pustite ih da tiho kuhaju 5-7 minuta, dok domekšaju. Ocijedite ih, properite i rasprostrite po papirnatom ručniku da se posuše.
2. Zagrijte pećnicu i namastite lim za pečenje.
3. U posudi otopite maslac ili margarin, dodajte brašno i pržite dvije minute miješajući. Dodajte mlijeko, pustite da zavrije, neprestano miješajući. Pustite da tiho kuha dok se ne zgusne (5 minuta).
4. U umak dodajte 3/4 sira. Posolite i popaprite po ukusu. Držite na toplom.
5. Šparoge omotajte šunkom (može i po dvije skupa). Poslažite u pripremljen lim za pečenje, prelijte umakom i pospite preostalim sirom.
6. Pecite na 200° C dok se ne pojave mjehurići, a sir ne postane zlatnožut. Poslužite vruće.
Nada Duhović
Just good food