Ako do sada niste probali ovaj tradicionalni japanski specijalitet, pravo je vrijeme za malu kulinarsku avanturu! Sushi je jedno od najpopularnijih jela u svijetu, a slovi za iznimno zdrav obrok.
Potrebno vam je:
octena riža
2 šalice (440 g) riže kratkog zrna
2 žlice rižinog octa
2 žlice šećera u prahu
½ žličice soli
2 dodatne žličice rižinog octa
pasta wasabi, po ukusu
5 listova od morskih algi nori
125 g tune sašimi ili dimljenog lososa
japanski ukiseljeni đumbir i povrće, sitno nasjeckani krastavac i mladi luk, po ukusu
Priprema:
1. Za pripremu octene riže: perite rižu pod tekućom vodom sve dok voda ne postane čista. Stavite rižu i 2 šalice (500 ml) vode u lonac i ostavite namakati 10 minuta. Poklopite lonac i pustite da voda zakipi, a potom smanjite na laganu vatru. Neka polako kipi 8-10 minuta. Uklonite s vatre i ostavite poklopljeno 15 minuta.
2. Istresite rižu u plitku posudu i pustite da se ohladi do sobne temperature. U lončić stavite ocat, šećer i sol. Lagano zakuhajte i poprskajte po riži. Tako začinjenu rižu koristite odmah.
3. Pomiješajte dodatni ocat s 3 žlice vode, te mješavinu koristite za navlaživanje ruku dok pravite suši. Stavite listić morskih alga, tako da je sjajna strana prema dolje, na list papira za kuhanje koji se ne lijepi ili na podložak od bambusa, ako ga imate.
4. Stavite jednu petinu riže na trećinu listića nori, s tim da ostavite prazan rub širine 2 cm. Razmažite vrlo tanak sloj paste wasabi u uskoj liniji po sredini riže. Narežite na tanke rezance i stavite na wasabi. Preko nje položite đumbir, povrće, krastavce ili mladi luk, po ukusu.
5. Pomoću papira ili podloška od bambusa, smotajte morske alge kako biste obložili punjenje. pritisnite rubove da se dobro zalijepe. Oštrim nožem narežite smotuljke na kolutove širine 2,5 cm.
Rolade sušija možete napraviti do 6 sati ranije i pokrivene pohraniti u hladnjaku, pa rezati netom prije serviranja.
Dobar tek!
S.J.