Proljeće je i vrijeme šparoga. Recept Jamie Olivera – Golog kuhara za šparoge s mini rajčicama, crnim maslinama i bosiljkom, za moj ukus ima jednu manu.
Nedostaje mu meso. Ovako izgleda u mojoj varijanti.
Sastojci:
600 g svinjetine od but
2-3 češnja češnjaka
10-tak listića svježeg bosiljka
čajna žličica krupne morske soli
čajna žličica svježe mljevenog papra
žličica pinjola
naribana korica 1 limuna
sok pola limuna
2 žlice maslinovog ulja
žlica maslinovog ulja i 25 g maslaca
600 g šparoga
šaka odkoštenih crnih maslina
15-tak zrelih mini rajčica
puna šaka svježih listova bosiljka
3 češnja češnjaka
2 žlice pinjola
sol i svježe mljeveni papar
50 ml bijelog vina
Priprema:
1. Meso narežite na odreske, pa lagano istucite.
2. U mužaru usitnite češnjak, bosiljak, sol, papar, listiće
bosiljka, pinjole i koricu limuna. Dodajte limunov sok i dvije žlice maslinovog
ulja. Dobivenom marinadom prelijte odreske i ostavite najmanje dva sata u
hladnjaku.
3. Pećnicu zagrijte na 220°C.
4. Ugrijte na tavi mješavinu maslinovog ulja i maslaca i
ispržite odreske do zlatno žute boje. Pečeno meso isložite u pekač ili
vatrostalnu posudu.
5. Dok se meso peče, pomiješajte u zdjeli sve donje
sastojke. Nakon što je meso pečeno, ubacite ih na tavu i vrlo kratko popržite,
tek toliko da pokupe karameliziranu masnoću i sokove koje je meso pustilo.
Dodajte vino, promiješajte, pa sve zajedno rasporedite po mesu.
6. Pecite 10-15 minuta u pećnici, povremeno protresajući ili miješajući
da šparoge omekšaju i upiju sve arome i sokove.
7. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka i pinjolima.
Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen