Ljeto je, a simbol njegove pune raskoši i šarenila je i bobičasto ili šumsko voće, sa svim svojim plemenitim bojama, aromama, vitaminima i važnim antioksidansima koje treba brzo i na vrijeme iskoristiti.
Potrebni sastojci za tijesto
130 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
80 g šećera
1 žumance
85 g maslaca
Potrebni sastojci za kremu
600 g jogurta
1 i 1/2 vrećica želatine u prahu
100 g šećera
4 dcl slatkog vrhnja
Za preljev
2 vrećice bezbojnog preljeva za torte
1 žličica Gustina
50 ml sirupa od šumskog voća
500 g miješanog šumskog voća
Za ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja
Postupak:
1. Kalup za tortu Ø 26 cm lagano namastite i obložite papirom za pečenje. Brašno prosijte pa mu dodajte i pomiješajte ga s praškom za pecivo. Dodajte šećer s vanilin šećerom i sve ostale sastojke za tijesto, pa umijesite rukama da bude kompaktno. Natiskajte tijesto prstima po dnu pripremljenog kalupa, te ga pospremite u hladnjak da odstoji 30-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto pecite 15-ak minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
2. U međuvremenu namočite želatinu da nabubri u hladnoj vodi, stavite je potom u manju posudu i na laganu vatru da se otopi. Pomiješajte jogurt i šećer, pa dvije žlice te mješavine pomiješajte sa otopljenom želatinom. Sve umiješajte u ostatak mješavine od jogurta te ostavite u hladnjak na 30-ak minuta dok se smjesa ne počne želirati. Tada stucite slatko vrhnje u šlag i umiješajte u smjesu želiranog jogurta. Oko ohlađenog biskvita zatvorite obruč za tortu obložen papirom za pečenje. Na biskvit stavite dobivenu kremu, sve lijepo poravnajte i kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku.
3. Preljev za tortu pomiješajte s gustinom i sirupom, a voće očistite i u cijelu properite. U loncu zakuhajte 300 ml vode, umiješajte razmućen gustin i preljev, kratko neka prokuha, pa bez puno miješanja dodajte voće. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
4. Ohlađen voćni preljev prelijte preko torte i sve lijepo poravnajte, pa tortu ponovno vratite u hladnjak na 30-50 minuta. Za ukrašavanje torte stucite slatko vrhnje u šlag, stavite ga u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom te ukrasite rubove torte. Maknite obruč i lagano uklonite papir za pečenje. Po želji šlagom ukrasite i okolne stranice torte.
Nada Duhović
Just good food