Torta od sira ili cheesecake više nije popularna samo u Americi – postala je omiljena poslastica i u našim krajevima. Radi se od prhkog tijesta ili smrvljenih keksa te o nadjevu od svježeg sira i jaja.
Torta od sira
Sastojci i priprema:
Tijesto:
- 250 bezglutenskih keksa
- 80 g otopljenog maslaca
- Smrviti i pomiješati s 80 g na vatri otopljenog maslaca te staviti u frižider da se ohladi i “stisne”.
Žuta smjesa:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 2 žumanjka
- 180 g šećera u prahu
- 1 vanili šećer
- 2 bjelanjaka
- Sir izmiksati s 2 žumanjka, šećerom i vanili šećerom. Kada je smjesa izmiješana, dodati snijeg od 2 bjelanjaka peći 25 minuta, na 180 stupnjeva.
Bijela smjesa:
- 400 g milerama
- 90 g šećera u prahu
- 1 vrečica vanili šećera
- Sve izmiksati, a kada je žuta smjesa ispečena, preliti bijelom smjesom.
- Peći još 5 min.
Ohladiti na sobnoj temperaturi i staviti u frižider na najmanje 5 sati, a najbolje preko noći.
Dobar tek!
Imamo recept za prefine božićne bezglutenske kruščiće
Autor fotografija i teksta: Adrijana Bručić – Bezglutenska Radost