Tortilje i zeleni rižoto po receptu nutricionistice - odlične ideje za vruće ljetne dane - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tortilje i zeleni rižoto po receptu nutricionistice – odlične ideje za vruće ljetne dane

Bez panike, i danas donosimo recepte za sve obroke u danu, a za pripremu jela vam nije potrebno puno vremena!

Doručak – kajgana s povrćem

Namirnice:

  •   Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
  •   Mladi luk, 2 komada
  •   Paprika, zelena, izrezana, 1 veliki plod
  •   Paprika, crvena, izrezana, 1 veliki plod
  •   Jaje, cijelo, 8 komada
  •   Kruh, integralni, prosjek, 8 kriški

Način pripreme Na malo maslinovog ulja dinstati mladi luk i dodati paprike nasjeckane na kockice. Prelijete razmućenim jajima i ispečete kajganu. Začiniti po želji. Poslužiti uz integralni kruh.

Brzi ljetni obroci po receptu nutricionistice koje će obožavati cijela obitelj

Ručak – zeleni rižoto

Namirnice:

  •   Ulje, maslinovo, 3 čajne žličice, 15 g
  •   Piletina, bijelo meso, 450 g
  •   Brokula, 1 šalica, 80 g
  •   Kukuruz, slatki, konzervirani , 75 g
  •   Grašak, 0,5 šalice, 50 g
  •   Tikvice, izrezane, 1 plod
  •   Riža, smeđa, 2 šalice, 185 g

Način pripreme: Na malo ulja dinstati sve povrće zajedno s piletinom nasjeckanom na kockice. Začiniti po želji, podliti vodom i kuhati dok vode ne ispari. U povrće i meso umiješati kuhanu rižu koju ste skuhali zasebno prema uputama.

Napomena: za rižoto možete koristiti i smrznute mješavine povrća.

Popodnevna užina – jogurt s voćem

Namirnice:

  •   Grčki jogurt, 4 porcije
  •   Jagode, 2 šalice, 300 g
  •   Banana, 2 ploda (0,5 ploda po osobi)

Način pripreme: u jogurt umiješati nasjeckano i oprano voće.

Napomena:  voće mijenjajte prema ukusa i ovisno o sezoni.

Grašak – uklanja umor, poboljšava raspoloženje, regulira krvni tlak…

Večera – vege quesadilla s umakom od sira i vlasca

Namirnice:

  •   Tortilja, 8 komada
  •   Paprika, zelena, izrezana, 2 ploda
  •   Kukuruz, slatki, konzervirani, 0,5 šalice, 130 g
  •   Rajčica, 2 velika ploda
  •   Sir, Edam, ribani, 1 šalica, 56 g

ZA UMAK:

  •   Sir, svježi, smanjene količine masti, 1 šalica, 200 g
  •   Sirni namaz, okus vlasac, 1 pakiranje

ZA SALATU:

  •   Salata, mix 8 šalica, 240 g
  •   Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
  •   Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g
  •   Ocat, 0,7 jušne žlice, 10 g

Način pripreme: Nasjeckati papriku i rajčicu na sitne kockice, dodati im kukuruz. Sir naribati. Na tavici zagrijati malo maslaca i staviti tortilju na tavu, rasporediti sjeckano povrće i ribani sir. Grijati dok tortilja s donje strane ne poprimi zlatnu boju, a sir se rastopi. Tortilju preklopiti na pola i narezati na trokutiće. Poslužiti uz umak od sira koji ćete napraviti tako da pomiješate sirni namaz okus vlasca sa svježim posnim sirom. U umak po želji dodajte još začina. Uz quesadille poslužiti veliku zdjelu salate.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo