Zasučite rukave i pripremite gostima slatke zalogaje!
Blagdanski keksići
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
- 1 žlica masti
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- malo praška za pecivo zamijesiti s vrhnjem (kiselim)
Priprema:
- Brašno i prašak za pecivo pomiješati, dodati margarin (narezan na kockice i omekšali) i mast te dobro sve smrviti rukama da se sjedine brašno, mast i margarin.
- Dodati žumanjke te sve posipamo šećerom i vanilin šećerom. Dodati dvije velike žlice kiselog vrhnja i napraviti tijesto.
- Zamijesiti glatko tijesto, umoratiti ga u prozirnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak na sat vremena.
- Tijesto razvaljati i vaditi kalupima. Peče se deset-dvanaest minuta na 180 stupnjeva. Lijepiti pekmezom, uvaljati u šećer u prahu ili jednostavno ukrasitit po volji.
Od mrkve pripremite najbolju blagdansku tortu koju će obožavati i oni koji ne vole mrkvu
Keksi s orasima i čokoladom
Sastojci:
- 1 jaje
- 100 grama smeđi mekani šećer
- 1 žlica meda
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 100 grama integralnog brašna
- 110 grama običnog brašna
- 50 grama čokolade
- 50 grama oraha
- 60 grama maslaca
- 1 žlica soka od jabuka
- 1 žlica praška za pecivo
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim umiješajte jaje, mekani smeđi šećer, med i ekstrakt od vanilije.
- U istoj posudi zatim stavite obje vrste brašna, nasjeckanu čokoladu te nasjeckane orahe, maslac, sok od jabuke i prašak za pecivo.
- Mijesite dok ne budete imali pred sobom meko tijesto.
- Idući je korak da žlicom stavljajte keks po keks na papir za pečenje, a neka razmak između svakog bude 5 centimetara.
- Nakon toga, ostavite ih da se peku oko 8 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
Najbolji božićni kolač: Recept za medenjake koji će vas vratiti u djetinjstvo
Ana A.
Foto: Shutterstock