Sve od 14. stoljeća pa do današnjih dana u veljači slavimo ljubav, a mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe.
Ususret prazniku ljubavi zagrebački restoran Apetit city i chef Stjepan Bistrički predstavljaju tri zanimljiva jela koja će oduševiti.
Uz ove recepte, hrana koja se inače vezuje uz Valentinovo uključuje različito začinsko bilje kao što su bosiljak, lavanda i ružmarin. Bosiljak je tradicionalni simbol plodnosti i žene su ga nosile kako bi pokazale da su slobodne. Miris lavande je afrodizijak, a ružmarin je stoljećima simbol ljubavi i nekoć je bio dio svabenih buketa. Tu je i med, pčele su tradicionalan simobl ljubavi jer je njihov med sladak. Jagode su zbog svoje crvene boje i srcolikog oblika savršene za slavljenje ljubavi, a one su također i simbol Venere, rimske božice ljubavi. Čokolada je najpopularnija, ali i najnovija na popisu hrane koja se jede za Valentinovo.
Čokolada je postala uobičajen dar tek u Viktorijanskoj eri. Zbog Valentinova je Richard Cadbury sredinom 19. stoljeća osmislio kutije u obliku srca u kojima se tradicionalno pakiraju čokolade za Valentinovo.
1. Kare jelena s kremom od celera / spužva od vrganja / sotirano kuhano povrće / svježa rotkvica / umak od divljači
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- Kare jelena, 1.5kg
- Celer, 400g
- Vrhnje za kuhanje, 2dcl
- Mahuna, 200g
- Mrkva, 200g
- Rotkvica ,50g
- Maslac, 100g
- Maslinovo ulje, 0.5dcl
- Umak od divljači, 2dcl
- Spužva od vrganja
- Sol, papar
Priprema jela:
Kare jelena odvojimo od kosti i očistimo od žilica. Kosti i žilice iskoristimo za umak. Izrežemo meso na porcije i mariniramo sa soli, paprom i maslinovim uljem. Celer očistimo, izrežemo na male kockice te ga stavimo na zagrijani maslac. Zalijemo ga vrhnjem za kuhanje, posolimo i lagano kuhamo. Dok se celer kuha očistimo ostalo povrće osim rotkvice i blansiramo u kipućoj vodi. Kada je celer kuhan izmiksamo ga sa štapnim mikserom i protisnemo kroz sito. Meso ispečemo u tavi ili roštilju, blansirano povrće sotirano na maslacu u tavi, začinimo.
Serviramo na tanjur kremu od celera, meso, sotirano povrće, spuzvu od vrganja, svježu rotkvicu izrezanu na kolutiće i prelijemo umakom od divljači.
Umak od divljači:
- Korjenasto povrće, 0.5kg
- Kosti koje su nam ostale od karea
- Koncentrat rajčica, 100g
- Crno vino, 2dcl
- Ulje, 0.5dcl
- Maslac, 50g
- Med, 20g
- Sol i papar
Priprema:
Korjenasto povrće zapečemo na ulju, dodamo koncentrat rajčice zalijemo crnim vinom i vodom. Kosti ispečemo u peći i ubacimo kuhati. Ostavimo da kuha što duže. Procijedimo pa iskuhavamo tj. reduciramo da dobijemo gusti umak. Na kraju dodamo malo meda, maslaca i začinimo.
Spužva od vrganja
- Prah vrganja, 15g
- Jaja, 3
- Maslac, 70g
- Brašno, 20g
- šećer, 20g
- Sol, 1g
Priprema
Otopimo maslac i šećer, umiješamo jaja, sol, prah od vrganja i na kraju umiješamo brašno. Smjesu stavimo u kalupe i pečemo u peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
2. Rižoto od cikle sa zaljubljenim škampima / mascarpone krema sa limunom / confit limunove korice
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- Cikla, 400g
- Riža, 320g
- Sok od cikle, 1dcl
- Škampi, 1kg
- Luk, 200g
- Maslinovo ulje, 50ml
- Maslac, 100g
- Mascarpone, 20g
- Grana padano, 50g
- Sol, papar
- Limun
- Temeljac, 4dcl
Priprema:
Ciklu stavimo kuhati u vodu. Dok se cikla kuha očistimo škampe, očistimo i isjeckamo luk na sitno te ga na maslinovom ulju prodinstamo. Kuhanu ciklu očistimo i izrežemo na kockice stavimo na prodinstani luk zalijemo sokom od cikle i temeljcem. Umiješamo rižu uz stalno miješanje i podlijevanje kuhamo dok riža ne bude al dente. Kada je riža gotova maknemo s vatre, umiješamo maslac i grana padano i dobro izradimo rižoto tako da bude kremast, začinimo. Mascarpone pomiješamo sa sokom od limuna i malo soli. Škampe ispečemo na maslinovom ulju i posolimo.
Serviramo rižoto u duboki tanjur, na rižoto posložimo škampe, kremu od mascarponea i confit koricu od limuna. Ukrasimo po želji.
Confit korica limuna:
Ogulimo limun, koricu narežemo na tanke trakice te stavimo u hladnu vodu kuhati. Kada voda zakuha procijedimo i opet stavljamo u hladnu vodu da izvučemo gorčinu. U treću vodu stavimo malo šećera.
3. Sorbetto od malina i ruže
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- Malina 350g
- Agava sirup 15g
- Šećer 35g
- Voda 30ml
- Ružina voda 1 žlica
- Ružine latice
Priprema:
Vodu, šećer i sirup od agave prokuhamo, dodamo ružinu vodu prelijemo preko malina i sve zajedno izmiksamo. Procijedimo tako da nam u cjedilu ostanu koštice od malina. Stavimo u kalup i u zamrzivač da se zaledi.
Kada je smjesa zaleđena možemo je servirati u čašu i ukrasiti ružinim laticama.
Foto: Shutterstock