Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr sve do Božića te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!
Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.
Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.
Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.
Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.
Starinska rum pita
Tijesto:
- 15 dg masti
- 20 dg šećera
- 40 dg oštrog brašna
- 2 cijela jaja
- pola praška za pecivo
- jedan vanilin šećer
Priprema:
Zamijesite, ostavite da odstoji i podijelite u četiri dijela. Prstima formirajte tanke kore na namazanoj i pobrašnjenoj poleđini lima za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva i čim dobiju svijetlosmeđu boju skinite ih s lima dugačkim nožem na ravnu površinu. Budite oprezni jer znaju popucati. Dvije čitave kore, koje nisu popucale, ostavite za nadjevanje.
Nadjev:
1. Druge dvije kore sameljite kad se ohlade i pomiješajte s 20 dg oraha, 10 dg grožđica, dvije žlice pekmeza od marelice i dvije žlice kakaa.
2. Prokuhajte jedan dl mlijeka i 20 dg šećera i vrućim zalitej smjesu, zatim dodjajte pola dl ruma (može i malo više).
3. Kore najprije poškropite s pola dl mlijeka i jednim vanilin šećerom, premažite pekmezom od marelice, prstima dobro utisnite i formirajte nadjev po donjoj kori. Gornji dio nadjeva isto premažite mlakim pekmezom od marelice i stavite gornju koru.
4. Na gornju koru stavite lim za pečenje i na njega neki teški predmet (dva kilograma šećera, brašna i sl.) jer se mora dobro zalijepiti do sutradan. Idući dan stavite glazuru od čokolade. Može se rezati u štapiće ili manje kocke.
Autorica teksta: Ankica Čulig