Pripremanje: 20 minuta
Pečenje: 45 minuta
Potrebni sastojci za 4 – 5 osoba
2 neprskane naranče
3 nektarine (ili 6 polovica bresaka iz kompota)
2 kivija
1 limun
15 dag svježih ili zamrznutih malina
2 žlice šećera u prahu
Potrebni sastojci za sirup
6 dag kristal-šećera
1 dl slatkastog vina ili prošeka
Priprema
- Pažljivo operite nektarine, prepolovite ih, izvadite im koštice, a meso narežite na tanke ploškice.
- Operite naranče četkom pod mlazom vruće vode. Pažljivo ih obrišite, pa narežite na tanke kriškice zajedno s korom – nemojte ih, dakle, guliti. Povadite im koštice.
- Stavite nektarine i naranče u zdjelu i pospite šećerom u prahu, te nakapajte limunovim sokom.
- Zdjelu pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
-
Načinite sirup: u malu posudu uspite kristal šećer, dodajte 2 žlice vode i, miješajući, zagrijavajte na niskoj temperaturi.
- Šećer će se najprije otopiti, a zatim pretvoriti u karamel.
- Kad postane zlatnožute boje, maknite karamel sa štednjaka. Odmah, malo-pomalo, primiješajte vino da se karamel sasvim otopi.
- Kad se dobiveni sirup ohladi, stavite ga u hladnjak, gdje će ostati do trenutka posluživanja.
- Neposredno prije posluživanja voću primiješajte oguljen i narezan kivi, te odmrznute ili očišćene oprane (ako su svježe) maline.
- Zalijte sirupom.
Voćna salata uvijek se poslužuje dobro ohlađena. Možete ju pripremati od miješanog svježeg voća ili u kombinaciji s onim iz kompota – u slučaju da ste, primjerice, uzeli kompot od bresaka, sok dodajte sirupu načinjenom s karamelom.
Ordinacija.hr