Zdrav i ukusan kolač od sira s borovnicama - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdrav i ukusan kolač od sira s borovnicama

Ovaj kolač od sira je malo drugačiji – masa je od svježeg sira izmiješana s borovnicama na podlozi od mrvica.

Tko ne voli kolač od kremastog sira, ipak će se oduševiti ovom kombinacijom borovnica i svježeg sira.

Za sve koji ne znaju, borovnice imaju mnoge zdravstvene dobrobiti! Bogate su antioksidansima koji sprječavaju čireve, mrenu, glaukom, snizuju rizik od srčanih oboljenja i raznih vrsti raka, usporavaju proces starenja mozga, održavaju ga britkim i umanjuju posljedice senilnosti i Alzheimerove bolesti, a najnovije istraživanje je pokazalo kako mogu sniziti i povišenu razinu kolesterola.

Potrebni sastojci (za okrugli oval od 22 cm promjera):

  • 60 g maslaca
  • 120 grama graham keksa
  • 2 žlice zobenih pahuljica

  • 3 jaja
  • 200 g zrnatog svježeg sira
  • 300 g svježeg sira s malo masnoće
  • 3 žlice škrobnog brašna
  • naribana kora jednog limuna
  • 125g šećera u prahu
  • 150 – 200 g borovnicama

Priprema:

  • Odvojite malo borovnica i šećera u prahu za ukrašavanje kolača.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, oval obložite papirom za pečenje. Maslac neka bude mekan ali ne rastopljen.
  • Kekse izmrvite pod prstima i stavite ih u posudu. Stavite maslac te sve dobro izmiješajte rukama. Dodajte zobene pahuljice. Smjesu rukama ravnomjerno utisnite na dno kalupa za pečenje. Stavite sve na stranu dok pripremate ostatak smjese.
  • Od dva jaja razdvojite žumance od bjelanaca. Mikserom dobro usitnite zrnati i obični sir te u istu posudu dodajte cijelo jaje, žumance, škrobno brašno i limunovu koricu. Sve dobro izmješajte.
  • Bjelancima dodajte sol pa istucite čvrsti snijeg. Postupno ga posipajte šećerom u prahu i miješajte dok masa ne postane sjajna. Umiješajte polovinu snijega u mješavinu od sira, a potom umiješajte borovnice i preostali snijeg.
  • Stavite mješavinu u pripremljeni oblik i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Prekrijte kolač papirom snizite temperaturu na 160 stupnjeva još 60 minuta . Naknadno ostavite kolač 30 minuta u isključenoj pećnici, a vrata pećnice malo otvorite. Kada se ohladi, spremite ga u hladnjak do posluživanja.
  • Kolač stavite na pladanj, ukrasite ga borovnicom i šećerom u prahu .

Dobar tek!

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo