Radi se o namirnici koja se može ukomponirati u brojna jela i ima poseban, bogat okus, a struka sve više ističe njegov pozitivan učinak na gubitak kilograma i rad metabolizma.
Kada se jede ujutro, avokado vam može dati puno energije. Odličan je način da se u nekoliko zalogaja unese puno nutrijenata i zdravih masnoća koje mogu utjecati na zdravlje srca, sprečavanje upala, ali i zdravlje kože. Također pomaže i pri gubitku kilograma.
Jedan popularan način da se avokado jede ujutro je da se doda kruhu ili tostu s integralnim žitaricama, što će organizmu ponuditi još vlakana. Ta kombinacija će vas zasititi na dugo vremena i spriječiti prejedanje.
Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege
Prednosti avokada
U 100 grama ima 160 kalorija, a bogat je izvor vitamina A, D, B12 i C, te kalija i kalcija. Ulje avokada blagotvorno je za kožu te se može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa.
S obzirom na to da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće. Za smanjivanje rizika od osteoporoze, možete zgnječiti avokado i dodati ga jogurtu ili nemasnom siru. Avokado može smanjiti razinu triglicerida i kolesterola, što znači da može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.
Mononezasićene masti u avokadu imaju i nekoliko drugih korisnih osobina – sagorijevaju brže od odstalih vrsta masti te mogu dovesti do toga da tijelo sagorijeva više kalorija nakon jedenja.
Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, i utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine.
Samo 100 grama sadrži i 26% preporučene dnevne doze vitamina K, 20% preporučene dnevne doze folne kiseline, 17% od preporučene dnevne doze vitamina C, 13% od preporučene dnevne doze vitamina B6 te 10% od preporučene dnevne doze vitamina E.
N. M.