Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege

Ova mala čarobnica za zdravlje često dolazi pakirana u konzervama ali to ne znači da je njihova vrijednost manja – većinom se pakiraju odmah nakon ulova, pa sve vrijedne sastojke koje ih krase i dalje nose u sebi. 

Osim što su savršenog okusa, sardine su jako dobre i za vaše zdravlje. Pune su proteina i obiluje omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno te su nužne za zdravlje srčanožilnog, živčanog i imunološkog sustava.

Baš kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12. Važno je znati da je srdela odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor – sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube.

Srdela je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.

Shutterstock

Što sardine mogu učiniti za vaše zdravlje? 

Mogu poboljšati zdravlje koštanog sustava 

Sardine sadrže dva ključna nutrijenta koja će održavati kosti čvrstima kako starite. Kako su kosti ove ribe sitne one se ostavljaju u njoj što je dobra vijest za vaše kosti.

Sardine koje se jedu s kostima su odličan izvor kalcija, a on je vrlo važan za zdravlje kostiju., navodi Anya Rosen, nutricionistica iz New Yorka.

Zašto je plava riba zdrava i koliko često ju treba jesti? – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Jedna konzerva sardina sadrži oko 27 posto potrebne dnevne doze kalcija, a to je više nego što sadrži šalica mlijeka. No osim kalcija tu je i još jedan dodatak za zdravlje kosti – odličan su izvor vitamina D koji je organizmu potreban kako bi apsorbirao kalcij. Ako u vašem organizmu manjka ovog vitamina, kalcij neće moći obaviti posao zaštite kako bi trebao.

Masna riba, poput lososa ili sardine jesu dakle odličan prirodni izvor vitamina D.

Shutterstock

Štite vaše srce 

Sardine su odličan način za unos masnih omega 3 kiselina jer svaka konzerva sadrži oko 1 gram ovih masnoća koje srce voli.

Prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama nudi brojne dobrobiti, a jedna od njih je snižena razina kolesterola, smanjena mogućnost za upale i smanjen rizik od razvoja bolesti srca, navodi dr. Bethany Keith.

U studiji provedenoj prije 10 godina, stručnjaci su analizirali podatke od oko 200 000 ljudi koji su imali bolesti srca ili su pak bili potpuno zdravi te otkrili kako konzumacijom 175 g masne ribe u tjedan dana može uvelike utjecati na smanjenje rizika od razvoja bolesti srca kod zdravih odraslih osoba i smanjiti veče probleme. 

Shutterstock

Mogu potaknuti simptome gihta 

Unos velikih količina sardina može doprinijeti pojavi simptoma kod osoba koje pate radi gihta, jer neke varijante konzervirane sardine sadrže i velike količine soli, navodi nutricionistica Emma Laing.

Giht je bolni oblik artritisa, a ponekad se jaki simptomi mogu javiti radi organskog spoja purina koji se nalazi u nekim namirnicama. Sardine, dagnje, crveno meso su samo neke od namirnica koje sadrže purin. To ne znači da ih ne morate jesti, ali morate biti pažljivi kada je količina u pitanju. Pametno je i porazgovarati s liječnikom ako imate problema s bolnim zglobovima i kostima. 

Shuterstock

Nude obilje energije 

Uz kalcij, vitamin D, masne kiseline i proteine, sardine su odličan izvor vitamina B12. Jedna konzerva sardina sadrži oko 343 posto potrebne dnevne doze. Manjak vitamina B12 može voditi do umora, poteškoća s disanjem i niskom razinom energije. Dok vam vitamin iz sardine neće energiju dati momentalno poput kofeina, ako ih uključite u prehranu one će pomoći da većinu vremena budete puni energije. 

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo