Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto je japanska matcha superfood kralj

Sve veći broj ljubitelja ovog moćnog zelenog praha potvrđuju njegove vrijednosti, ali i doživljaj koji slavi ljepotu prirode, japansku tradiciju i zdrav način života

Matcha, tradicionalni japanski zeleni čaj sve je popularniji diljem svijeta zbog svojeg bogatog okusa, blagotvornih svojstava i raznolikih načina upotrebe. Matcha ima dugu i bogatu povijest. Prvi put je donesen iz Kine u Japan tijekom 12. stoljeća, a od tada je postao ključni dio japanske kulture.

Tradicionalno se koristi u ceremonijama poput Chanoyu (čajne ceremonije) gdje se pažljivo priprema i poslužuje. Japanski zen budisti rado ga konzumiraju. Naime, tijekom meditacije ponekad zadrijemaju te ih tada majstor, za razbuđivanje, snažno mlatne po ramenu bambusovim štapom. Batine izbjegnu samo oni koji prije meditacije popiju svoj zeleni matcha čaj. 

Okus i svojstva matcha čaja zbog kojih zaslužuje superfood krunu

Matcha ima jedinstveni okus koji se može opisati kao slatkasti, umami s laganim gorčinom. Njegova tekstura je glatka i kremasta kad se pravilno umiješa s posebnom metlicom za matcha čaj. Smatra ga se 10 puta potentnijim od običnog zelenog čaja spravljenog na klasičan način. Uz to: 

  • Iznimno je snažan antioksidans, sadrži amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije
  • Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija, potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća
  • Pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi
  • Bogat je vitaminima B6, A, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom

Uz ove 4 stvari znat ćete prepoznati pravu matchu ceremonijske kvalitete

1. Najbolja se matcha uzgaja i proizvodi u Japanu
Listići se beru nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava razina aminokiselina i to prvenstveno vrijednog L-teanina.

2. Tekstura podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera
Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah premium matcha čaja je samljeven u vrlo sitan, svilenkast prah. 

3. Izrazito je zelene boje 
Boja pravog matcha praha je izrazito pigmentirana i zasićena zelena, nikako svijetlo zelena ili žućkasta. 

4. Okus i miris su specifični 
Ako je okus izrazito gorak i jedak, to je matcha koja nije premium kvalitete. Okus vrhunske matche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito „travnat“ miris. 

Upravo ovakvu, pravu matchu pronađite u bio&bio trgovinama i web shopu

Dodajte jednu jušnu žlicu matcha praha u šalicu, dodajte žlicu hladne vode i pomiješajte pjenjačom, žlicom ili s pomoću pjenjače od bambusa. Dodajte toplu ili hladnu vodu ili biljni napitak po želji i uživajte! 

Probajte i zaljubite se u svoj svakodnevni matcha ritual, a sve potrebno za njega pronađite uz popust do 15% od 12. do 18. veljače u bio&bio trgovinama, jedinom domaćem lancu trgovina na čijim se policama nalazi isključivo 100% certificirana ekološka hrana.

PROMO SADRŽAJ

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo