Ako ne pijete dovoljno vode, nećete dobro obavljati svoj posao - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako ne pijete dovoljno vode, nećete dobro obavljati svoj posao

Shutterstock

Novo istraživanje pokazalao je da mozak ne može normalno funkcionirati ako ste dehidrirali, što dovodi do slabije produktivnosti

Vodeća kompanija za kognitivnu znanost Cogstate proveli su istraživanje tako da je 12 žena dolazilo kod njih tri dana za redom. Prvi je dan bio kontrolni, mjerili su njihovu razinu hidratacije, kognitivne sposobnosti, senzorne podražaje i emocionlano stanje. Sljedeći dan pola žena popilo je preporučenu količinu vode, a druga polovica puno manje. Drugim riječima, pola ih je bilo dovoljno hidratizirano, a pola dehidrirano. Sljedeći dan su se zamijenili. 

Slabe kognitivne sposobnosti

Rezultati su govorili sami za sebe. Vrlo vidljivo smanjenje kognitivnih sposobnosti pokazalo se kod dehidriranih žena. Nakon što su sljedeći dan popile dovoljno vode, vratile su se u normalu. 

Prehrambeno iskupljenje ili zašto trebate zaboraviti na detoks

Znanstvenici su mjerili njihovo pamćenje, mogućnost brzog učenja testovima u kojima su jako loše prošle one koje su bile dehidrirane. No čim su u organizam unijele dovoljno vode, njihove su se sposobnosti vratile na očekivanu razinu.

Osim što dovoljna količina vode pomaže u dobroj probavi, čini kožu ljepšom i slično, osigurat će i veću produktivnost na poslu

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo