Zdravlje

Zdravlje

Ako nije nasljedan, daltonizam može ukazivati na brojne druge bolesti

Od daltonizma, koji uglavnom pogađa muškarce, u Hrvatskoj pati oko 180.000 ljudi

Daltonizam znači da vaše oko ne vidi boju onako kako bi trebalo. Oči vide razlike u svjetlu koje dolazi. To je pomalo kao način na koji čujemo zvukove, kao niske ili visoke. Boje svake duge uvijek se pojavljuju istim redoslijedom: crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Različite boje u svakom dijelu duge odgovaraju različitoj valnoj duljini svjetlosti. Crvenkaste boje imaju dugu valnu duljinu. Plavkaste boje imaju kraći.

Nasljedan poremećaj

Daltonizam je nasljedno stanje koje češće pogađa muškarce. S problemima raspoznavanja boja susreće se otprilike 8 % muškaraca i manje od 1 % žena. Žene su najčešće nosioci gena bez simptoma. Prema podacima s Wikipedije, u Hrvatskoj je oko 180.000 daltonista.

Kod napadaja panike može vam pomoći – limun

Na mrežnici oka nalaze se živčani završeci – fotoreceptori za tri temeljne valne dužine svjetlosti i dijele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj.

U osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima. I dok neki ne razlikuju nijanse boja, drugi ne raspoznaju boje.

Vrste daltonizma

Problem prepoznavanja crvene i zelene boje je najčešći oblik daltonizma. Rjeđi slučaj je nerazlikovanje plavih i žutih nijansa boje. Razlikujemo tri tipa daltonizma:

  • protonopija – neprepoznavanje crvene boje,
  • deuteranopija – neprepoznavanje zelene boje
  • tritanopija – neprepoznavanje plave boje.
Shutterstock

Ljudi koji imaju daltonizam ne vide svijet sivo, vide boje, ali određene boje vide bljeđe i lako ih zamijene sa drugim bojama.

Ostali uzroci daltonizma

Ako ste primijetili da vam se odjednom pojavio problem s raspoznavanjem boja, posjetite liječnika jer bi to mogao biti znak mnogih drugih zdravstvenih problema.

Mrene na oku (katarakta)
Zamućenje očnih leća koje uzrokuje mrena može pogoršati viđenje boja, no taj se problem može riješiti operacijom.

Parkinsonova bolest
Obzirom da je riječ o neurološkom poremećaju, živčane stanice osjetljive na svjetlost u mrežnici gdje se odvija proces vida, mogu biti oštećene. To također može utjecati na raspoznavanje boja.

Jedna kontroverzna navika u prehrani može pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti

Epilepsija
Za antiepileptik poznat kao tiagabin se pokazalo da smanjuje sposobnost prepoznavanja boja kod oko 41% osoba koje uzimaju taj lijek, ali bez dugoročnih posljedica.

Leberova nasljedna optička neuropatija
Prevladava kod muškaraca, a glavni simptom je nemogućnost prepoznavanja crvene i zelene boje.

Starenje ili ozljeda
U oba slučaju mogu se oštetiti stanice mrežnice. Ozljeda ili oštećivanje dijela mozga koji je zadužen za proces vida može uzrokovati poremećaje prepoznavanja boja.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo