Zdravlje

Zdravlje

Jedna kontroverzna navika u prehrani može pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti

Shutterstock

Parkinsonova je bolest iza Alzheimerove bolesti druga najčešća kronična progresivna neurodegenerativna bolest

Procjenjuje se da Parkinsonova bolest oko 1,5% ljudi pogađa u dobi od 60 godina, a 3% u dobi od 80 i više godina. Zahvaća i mlađu dobnu skupinu, čak 10% slučajeva nastaje u dobi mlađoj od 50 godina. Godišnja incidencija Parkinsonove bolesti jest od 5 do 35 na 100.000 pojedinaca, a globalna prevalencija iznosi 0,3% i raste s dobi. Zna se da i incidencija i prevalencija kod Parkinsonove bolesti rastu s dobi. Muškarci imaju 1,5 puta viši rizik od obolijevanja nego žene. Prosječna je dob pojavljivanja Parkinsonove bolesti 58 – 60 godina. Procjenjuje se da u svijetu ima od 7 do 10 milijuna oboljelih (3 – 6), stoji na stranicama hrcak.srce.hr.

Postoje načini kako kontrolirati simptome Parkinsonove bolesti poput lijekova koji imaju – način na koji se poboljšava rad krvotok. Prema istraživanja, keto dijeta može poboljšati motoričke i nemotoričke simptome kod osoba koje imaju bolest. Studija objavljena u magazinu Movement Disorder je provela istraživanje kako bi se procijenila efikasnost prehrane koja sadrži manje masnoća ali dosta ugljikohidrata i keto dijete kod hospitaliziranih pacijenata. 

Kako ostati mlad u dubokoj starosti? Kardiolog naveo 7 najvažnijih vrsta suplemenata

Znanstvenici su slučajnim odabirom okupili 47 pacijenta i dali im jednu od dvije ponuđene prehrane i proučavali što se događa 8 tjedana. Od 44 pacijenta koji su započeli s dijetom, 38 je završilo studiju. Grupa na keto dijeti je naravno doživjela i ketozu, normalan odgovor organizam koji vašem tijelu omogućuje da metabolički reagira na ograničeni unos ugljikohidrata te da koristi masti kao primarni izvor energije.  

Zaključno, i jedna i druga prehrana su vidljivo poboljšali motoričke i nemotoričke simptome, ali grupa koja je bila na keto dijeti je pokazala bolji napredak kod mnogih nemotoričkih simptoma, poput boli, umora, probleme sa snom i apetitom, govorom i kognitivnim problemima. Ova kontrolirana studija ipak zahtjeva da se provedu dodatna istraživanja kako bi se nešto moglo tvrditi sa sigurnošću. Keto dijeta se pokazala kao odličan način prehrane i kod drugih bolesti i neuroloških poremećaja, poput epilepsije. Još od davnina su se post i režimi prehrane koristili za tretiranje epilepsije. Isto tako je još prije 100 godina moderna medicina pokušala oponašati metabolizam postom te uvođenjem keto dijete kao tretmana za epilepsiju. Posljednjih 15 godina je došlo do velikog porasta u korištenju keto dijete pri liječenju ali i znanstvenom istraživanju. 

Što treba znati o Parkinsonovoj bolesti?

Parkinsonova bolest utječe na središnji živčani sustav i progresivna je bolest, što znači da se simptomi s vremenom pojačavaju. Prvi simptomi koji se pojavljuju su često nemotorički te ih se ne povezuje odmah s Parkinsonovom bolešću. Nakon određenog vremena počinju se javljati i motorički simptomi, poput tremora, ukočenosti, poremećaja hoda te oslabljenog kretanja. Osim Parkinsonove bolesti, postoje i drugi neurološki poremećaji koji utječu na kretanje, a to su esencijalni tremor i distonija.

Nakon pojave simptoma, važno je odmah kontaktirati liječnika kako bi se utvrdila pravilna dijagnoza te sukladno tome utvrdila pravilna terapija. Napredak tehnologije pruža mogućnost osobi koja boluje od Parkinsonove bolesti da ponovno čini aktivnosti koje su nekada bile njegova svakodnevica kroz svoje mirne ruke, kontrolu pokreta i kontrolu svojega glasa, te na kraju i kroz vraćenu vjeru u sebe te veće samopouzdanje u koračanju kroz život. To je omogućila terapija duboke mozgovne stimulacije (DBS) koja uz pomoć punjivih ili nepunjivih neurostimulatora pozitivno utječe na kontrolu pokreta, olakšava hodanje te druge simptome Parkinsonove bolesti.

Slavni oboljeli od Parkinsonove bolesti i Salvador Dali te Muhammad Ali, a Michael J. Fox obolio već s 30 godina

Također, život postaje lakši i za obitelji osoba koje žive s Parkinsonovom bolešću jer se vraća dio samostalnosti osobi, a time i osjećaj samopouzdanja i kvalitetnog života.

Svaka se osoba suočava s Parkinsonovom bolešću na svoj način, ima različite simptome te je proces napretka bolesti individualan. Neke će osobe imati više simptoma, neke manje, a progresivnost bolesti također će imati različit tempo. Zbog toga je teško predvidjeti razvoj bolesti i važno je svakome omogućiti jedinstvenu terapiju koja se prilagođava potrebama i simptomima pojedinca.

Kako je liječenje Parkinsonove bolesti simptomatsko i bolest neprestano napreduje, vrlo ga je bitno usmjeriti upravo na poboljšanje kvalitete života pacijenata, njihovu mogućnost da opet mogu činiti gotovo sve što su mogli i nekada te na kontrolu motoričkih simptoma koji im uzrokuju poteškoće u svakodnevnom životu i značajno utječu na kvalitetu života.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo