Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči vaginalna suhoća, možda vam nedostaju ova četiri vitamina

Shutterstock

Suhoća rodnice je bolno stanje koje se često povezuje s menopauzom. Iako postoji mnogo načina da pronađete olakšanje, trebali biste imati na umu i vitamine koji vam mogu pomoći kod ovog problema.

Suhoća vagine odnosi se na nelagodu, bol tijekom seksa, peckanje, svrbež ili čak krvarenje nakon seksa zbog pucanja vaginalnog tkiva. To je bolno stanje koje također povećava osjetljivost na infekcije. Sve to ne utječe samo na seksualno zadovoljstvo, intimnost ili odnose. Ukupna kvaliteta života biva pogođena.

Iako mnoge žene koriste ulja i lijekove kako bi pronašli olakšanje, kod suhoće vagine uvelike mogu pomoći i određeni vitamini.

Suhoća rodnice je stanje koje karakterizira nedovoljna lubrikacija u vaginalnom području, kaže opstetričar i ginekolog dr. Suhasini Inamdar.

Shuttersck

Ovo su neki od uobičajenih uzroka suhoće vagine:

  • Hormonalne fluktuacije tijekom menopauze i poroda
  • Lijekovi i medicinski tretmani
  • Stres ili tjeskoba
  • Autoimuna stanja (Sjögrenov sindrom)
  • Alergije i iritansi (vaginalni tuševi i parfemi)
  • Smanjene razine estrogena
  • Uklanjanje jajnika

Koji su vitamini važni za suhoću vagine?

Vitamin D
Vitamin D je poznat za jačanje kostiju, ali ima i zaštitne učinke na vaginalnu atrofiju kod žena u postmenopauzi, prema studiji objavljenoj u Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research.

4 savjeta ginekologinje o prehrani za bolje vaginalno zdravlje  – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Vitamin E

Vitamin E pokazao je potencijal u povećanju podmazivanja i smanjenju suhoće vagine, osobito kod žena u menopauzi, kaže dr. Inamdar.

Shutterstock

Vitamin A
Vitamin A ima ključnu ulogu u izgradnji sluznice, što uključuje i sluznicu vagine. To zauzvrat pomaže u održavanju vagine vlažnom.

Vitamin B
Vaš imunološki sustav treba pravilno funkcionirati kada je u pitanju vaginalno zdravlje. Kompleks vitamina B, koji uključuje B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12, pomaže u jačanju imunološke funkcije.

Ove vitamine možete uzimati kao dodatke prehrani ili kao izvore hrane. Također se mogu predložiti lokalne primjene poput gelova ili čepića, kaže dr. Inamdar.

Ali pojačanom uključivanju ovih vitamina za kontrolu suhoće vagine treba pristupiti uz vodstvo liječnika jer pretjerana konzumacija ovih dodataka može dovesti do štetnih učinaka na zdravlje.

Ženama u postmenopauzi koje pate od suhoće vagine ginekolog može propisati lokalne estrogenske kreme i vaginalne probiotike. Prije započinjanja bilo kakvog liječenja, liječnik će obično provesti temeljit pregled kako bi isključio potencijalne zloćudne bolesti. Također se mogu provesti testovi funkcije jetre kako bi se osigurala sigurnost i prikladnost propisanog liječenja.

U mlađim dobnim skupinama preporučljivo je najprije isključiti infekcije genitalnog područja kao mogući uzrok suhoće. Infekcije kao što su gljivične infekcije ili spolno prenosive infekcije mogu doprinijeti suhoći vagine. Ako se otkrije infekcija, ginekolog će preporučiti odgovarajuće liječenje.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo