Zdravlje

Zdravlje

4 savjeta ginekologinje o prehrani za bolje vaginalno zdravlje 

Foto: Shuttersck

Vjerojatno znate da ono što jedete izravno utječe na zdravlje vaših crijeva i metabolizam, no malo ljudi shvaća koliko važnu ulogu igra naša prehrana za druge dijelove tijela – uključujući zdravlje vagine.

Naša prehrana igra važnu ulogu za naše cjelokupno zdravlje, pa tako i za vaginalno. Vjerovali ili ne, na vašu vaginu, kao i na sve ostalo, itekako može utjecati vaša prehrana, kaže ginekologinja i praktičarka funkcionalne medicine Sarah de la Torre. Ovo je nekoliko njezinih savjeta kako jesti za zdraviju vaginu. 

Prvo, voda 

Voda je neophodna za zdravlje vagine. Pijenje odgovarajuće količine vode pomaže u održavanju hidratacije cijelog tijela, uključujući i vaginalno tkivo. Također, može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava (IMS) tako što ispire bakterije”, kaže de la Torre. 

Shutterstock

Jedite hranu bogatu probioticima 

Budući da su crijevni i vaginalni mikrobiom međusobno povezani, hranite crijeva kvalitetnim probioticima koji će doprinijeti i vašem vaginalnom zdravlju. 

Dodani šećeri potencijalno mogu poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini i povećati rizik od gljivičnih infekcija, kaže de la Torre.  

Da biste unijeli dovoljno dobrih bakterija, u svoju prehranu dodajte namirnice poput ukiseljenog povrća i napitaka poput kombuche ili jednostavno uzmite probiotik kao dodatak prehrani.  

Shutterstock

Prednost dajte omega-3 masnim kiselinama 

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi (kao što su losos i sardine), lanenim sjemenkama i chia sjemenkama, imaju protuupalna svojstva koja mogu koristiti zdravlju vagine, kaže de la Torre. 

Smanjenjem upale u tijelu, omega-3 masti pomažu u održavanju zdravog vaginalnog tkiva. ( A među ostalim dobrobitima također se pokazalo da pojačavaju i hidrataciju kože.) 

Shutterstock

Raznolikost je neophodna 

Konzumacija raznovrsne hrane bogate hranjivim tvarima važna je za cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje vašeg reproduktivnog sustava, napominje de la Torre. 

10 jednostavnih načina kako spriječiti vaginalnu gljivičnu infekciju

Iako je probiotike i omega-3 masne kiseline sjajno uključiti u svoju prehranu, pokušajte ih izvući iz raznih izvora kako biste osigurali niz hranjivih tvari. To će također pomoći da vaša domaća kuhinja bude zanimljiva. 

Torre naglašava uravnoteženu prehranu koja se sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Drugim riječima, jedite ‘dugu’ – vaša vagina će to cijeniti. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo