Zdravlje

Zdravlje

Akutni i kronični gastritis – upala sluznice želuca

Foto: Shutterstock

Gastritis predstavlja upalu sluznice želuca. Više je različitih uzroka, ali i oblika gastritisa.

Najčešći uzroci gastritisa su infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. Pylori), uporaba nekih lijekova – posebice protuupalnih nesteroidnih lijekova (NSAR) kao što su acetl-salicilna kiselina, ibuprofen, ketoprofen, uporaba alkohola, teške sustavne infekcije, intolerancija na hranu, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), prisustvo žučnih kamenaca. Gastritis možemo podjeliti na akutni i kronični gastritis.

Akutni i kronični gastritis

Kod akutnog gastritisa tegobe nastaju naglo i traju kratko, ako tegobe traju dulji period, npr. nekoliko mjeseci, govorimo o kroničnom gastritisu. Ukoliko se kronični gastritis ne liječi može doći do nastanka čira (ulkusa) pa čak i karcinoma želuca. Simptomi gastritisa uključuju bolove u gornjem dijelu trbuha, nadutost, osjećaj sitosti nakon obroka, slab apetit, mučnina, povraćanje, umor.

Dijagnoza ove bolesti postavlja se na temelju patohistološke obrade uzorkovanog tkiva sluznice želuca nakon gastrodudenoskopije. Ukoliko se patološki dokaže da se radi o upalnom stanju tada se sa sigurnošću može reći da se radi o gastritisu. Ukoliko nema upalnog infiltrata tada se radi o gastropatiji. Gastropatija je ustvari erozivni oblik gastritisa koji je najčešće uzrokovan uporabom lijekova (prethodno spomenutih NSAR), prekomjernom konzumacijom alkohola, prisutnim stresom te može nastati i zbog nekih težih bolesti kao što je zatajenje organa npr. jetre, bubrega.

Ovisno o tipu i intenzitetu gastritisa te dokazanim uzrocima pristupa se odabiru liječenja. Blaži oblik gastritisa treba započeti liječiti nefarmakološkim mjerama. Savjetuje se izbjegavati masnu hranu, jesti više manjih obroka, izbjegavati stres, alkohol, nesteroidne protuupalne lijekove. Svakako bi za cjelokupnu dijagnostičku sliku bilo dobro napraviti test intolerancije na hranu.

Od pomoći mogu biti i prirodni dodaci prehrani i čajevi

Sladić, kurkuma i matičnjak imaju protuupalni učinak na sluznicu želuca te mogu olakšati tegobe koje se javljaju kod gastritisa. Mogu se koristiti u obliku suhih ekstrakata u kapsulama, tabletama, sirupima ili čajnim mješavinama. Sladić trebaju sa oprezom uzimati osobe koje imaju povišen krvni tlak te ne bi ga smjeli uzimati dulje od dva tjedna u kontinuitetu. Postoje različiti dijagnostički testovi za H. Plyori. Ukoliko izdisajni-urea test, dokaz antigena u stolici ili serološki test iz krvi potvrde prisutnost bakterije u želucu, potrebno je sprovesti terapiju.

Prirodni pristup liječenju H.pyori može uključivati uporabu čajeva od stolisnika te biljnih kombinacija klinčića, cimetovca i mravinca sa probioticima. Konvencionalne metode liječenja gastritisa, ovisno o njegovom uzroku, najčešće uključuju uporabu lijekova za smanjenje kiselosti želuca tzv. antacida. Antacidi neutraliziraju kiseli pH želuca, a u tu svrhu koriste se kalcijev karbonat, magnezijev karbonat, aluminijev hidroksid i magnezijev hidroksid. Karbonatni oblici antacida nisu dobar odabir kod osoba koje imaju već razvijen čir želuca jer mogu uzrokovati jake bolove u želucu.

Također antacidi se ne smiju uzimati istovremeno sa drugim lijekovima jer mogu smanjiti njihovu djelotvornost. Dolaze na tržištu u obliku tableta za polako otapanje u ustima ili suspenzija. Još dvije vrste lijekova koriste se za liječenje gastritisa, a to su antagonisti histaminskih H2 receptora (ranitidin, cimetidin, famotidin) te lijekovi koji se zovu inhibitori protonske pumpe (pantoprazol, omeprazol, esomeprazol, itd.). Kod antagonista H2 receptora može se razviti nakon dva tjedna kontinuirane uporabe prolazna ″tolerancija″ na lijek (ne djelotvornost lijeka) te kratkotrajna hipersekrecija kiseline u želucu. Kod prisutne infekcije sa H.pylori provodi se trojna terapija koja uključuje kombinacijsko liječnje antibioticima te inhibitorima protonske pumpe. Odabir pravilne i točne trojne terapije je vrlo bitan kako ne bi došlo do razvoja rezistencije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo