Besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije

Ordinacija.hr

U Gradu Zagrebu PROJEKT “BESPLATNO CIJEPLJENJE PROTIV HPV INFEKCIJE UČENICA 7. RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA”

hpv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grad Zagreb pokrenuo je jednu od najvećih i najzahtjevnijih javnozdravstvenih akcija prevencija raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV tipova 6 ,11,16 i18. Cijepit će se učenice 7. razreda osnovnih škola, a Grad Zagreb će financirati sve tri doze cjepiva za što je planirano oko četiri milijuna kuna.
“Usporedo s projektom cijepljenja krećemo i s programom edukacije o HPV-infekciji i raku vrata maternice učenica 7. razreda i njihovih roditelja. Edukacija, cijepljenje i probir su temelj dobre prevencije raka vrata maternice, te jedina sigurnost da će se sačuvati mnogi životi te reproduktivno zdravlje žena” naglasio je dr Zvonimir Šostar, Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.
Rak vrata maternice 6. je po redu rak u žena u Hrvatskoj . Trenutačno, u Hrvatskoj, svaki dan jednoj se ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan umre jedna žena. Ta bolest zahvaća mlađe žene i to u generativnoj dobi te utječe na njihovo reproduktivno zdravlje. Rak vrata maternice može se vrlo dobro spriječiti. Danas prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije imamo dostupno cjepivo protiv HPV koji je uzročnik raka vrata maternice te metodu probira. Prevencija raka vrata maternice danas obuhvaća kontinuirano provođenje edukacije, cijepljenja i probira. Svrha cijepljenja jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om tipa 6, 11, 16 i 18. Te bolesti su rak vrata maternice, prekancerozna oštećenja vrata maternice, rodnice i stidnice te bradavice na spolovilu. Cjepivo je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9-26 godina.
“Iako bi bilo lijepo svima u dobi od 9-26 omogućiti cijepljenje, to nažalost u ovom trenutku nije moguće iz financijskih razloga. Grad Zagreb je prema preporukama Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju HPV-e infekcije, a po uzoru na mnoge druge zemlje u EU, odlučio omogućiti besplatno cijepljenje za generaciju djevojčica u 7. razredu” rekao je dr Zvonimir Šostar.
Ovom javnozdravstvenom akcijom Grad Zagreb priključuje se metropolama mnogih europskih zemalja, kao što su Austrija, Švicarska, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburga i Norveška, gdje se provodi obvezno cijepljenje protiv HPV-a.
Ova javnozdravstvena akcija,koju provodi Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar” je zalog za budućnost koji zajedno sa odgovornim spolnim ponašanjem i edukacijom u školama o bolesti ima cilj da u budućnosti niti jedna žena ne bi trebala oboljeti od ove zloćudne bolesti. Za čitave generacije djevojčica, koje se danas cijepe, budućnost će biti puno kvalitetnija!
Pozivamo zato roditelje da se odazovu ovoj akciji te da zajedno učinimo sve što možemo za zdraviju budućnost naše djece.
Brošuru koja pokriva ovu tematiku možete preuzeti

klikom ovdje.
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo