Ako do sada niste probali ovo ukusno lišće, potrudite se to učiniti što prije – nije samo dobrog okusa, već je i puno hranjivih tvari koje sprječavaju rak i srčana oboljenja.
Gorušica je član obitelji krstašica, a sadrži
indole, tvari koje deaktiviraju snažne estrogene koji pospješuju rast tumora.
Jedna šalica kuhane gorušice sadrži gotovo 100 posto preporučene dnevne
količine betakarotena, 50 posto vitamina C, te više od 10 posto dnevnih potreba
željeza i kalcija. Selen, kojim obiluju sjemenke gorušice, pomaže u sprečavanju
jakih astmatičnih napadaja te smanjuje simptome reumatičnog artritisa. Magnezij
snižava krvni tlak, napadaja migrene i pomaže spriječiti srčani
infarkt kod osoba koje boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti.
Gorušica stimulira probavu te čisti sinuse jednako kao i čili papričice.
Male sjemenke gorušice koriste se kao začin
i pretvaraju u poznati i mnogima omiljeni senf. Za pripremu senfa, sjemenke ove biljke moče se u
tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Zatim
se melju u kašu, pri čemu temperatura tijekom pripreme ne smije prijeći 40°C jer će eterična ulja iz
sjemenki, koja daju svojstven okus senfu, ishlapjeti.
Sjemenke se također prešaju kako bi se stvorilo gorušičino ulje, dok se jestivno lišće može se
jesti kao gorušičino zelenje.
Zašto je gorušica dobra za zdravlje?
- Povrće iz obitelji krstašica (brokula, kupus, cvjetača i kelj pupčar) sadrži
tvari koje sprječavaju pojavu raka. - Betakaroteni mogu spriječiti različite vrste raka i srčanih oboljenja.
- Kao antioksidans, vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti, a pomaže i
imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija. - Željezo štiti organizam od anemije, a kalcij jača kosti i štiti od osteoporoze.
D.Š.