Kurkuma može poboljšati simptome osteoartritisa

Kurkuma

Ako bolujete od osteoartritisa, probajte dodati ekstrakt kurkume u svoj režim ublažavanja bolova.

Kurkuma se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicine Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i mnogih kožnih problema.

Prema Američkom botaničkom vijeću, ovaj začin, koji se često koristi u indijskoj kuhinji, može umanjiti bolove.

Ovaj indijski začin sadrži fitokemikaliju kurkumin koji se pokazao kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva, te ujedno djeluje kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru.

Američki su stručnjaci u svoju studiju uključili 50 pacijenata i podijelili ih u dvije skupine: jedni su 90 dana uzimali ekstrakt kurkume zajedno s uobičajenom terapijom, dok su drugi normalno provodili svoju terapiju bez dodataka.

Ispitanici koji su uzimali kurkumu bolje su tjelesno funkcionirali i imali su 58 posto manje bolova u zglobovima, koji nisu bili toliko kruti. Jednako tako, bili su 63 posto manje skloni uzimanju analgetika.

Nedavno su istraživači Sveučilišta East Anglia zaključili kako prokulice pomažu pri ublažavanju simptoma osteoartritisa, stoga vam ne preostaje ništa drugo nego ove dvije zdrave namirnice uključiti u svoju prehranu.

Osteoartritis, koji se često naziva degenerativnom bolešću zglobova ili jednostavno artrozom, čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa i karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice. Godine mogu biti faktor rizika za razvijanje osteoartritisa, međutim, on ne mora biti neizbježan dio starenja. Pretilost može dovesti do osteoartritisa u koljenima, a osobe sa sportskim ozljedama, ozljedama zbog aktivnosti na poslu, te zbog nezgoda imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!