Zdravlje

Zdravlje

Kurkuma – južnoazijska sestra đumbira

Pamćenje vam nije kao nekad? Imate poteškoće u koncentraciji? Možda biste mogli razmisliti o nekom od, primjerice, indijskih začina koji sadrži kurkumu – još jednom u nizu začina koji dokazano život znače.

Jeya Henry, znanstvenik sa
Sveučilišta Oxford Brookes,  kaže kako mu je ovaj narančasto-žuti začin,
koji se često koristi za bojanje sladoleda, jogurta i torti, jedan od najdražih
začina jer je “uistinu veličanstven. Ima važne učinke za funkcioniranje
mozga”.

Kurkumin, glavni aktivni
sastojak kurkume, vrlo je dobro proučen i sadrži mnoge potencijalne zdravstvene
dobrobiti. “Prah kurkumina, spravljen od biljke kurkume, već se stoljećima
koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i
drugih problema s kožom”, pojašnjava Ayyalusamy Ramamoorthy
sa Sveučilišta u Michiganu. “Kurkimin ima začuđujuće velik spektar
antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih,
antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava.”

Ramamoorthy je nedavno sa suradnicima dokazao da
kurkumin ima jak učinak na strukturu membrana jer se ugrađuje duboko u dvosloj
lipida koji čine membrane i ojačava poredak dvosloja te na taj način čini
stanice otpornijima na infekcije.

Jeffrey Brender iz istog
istraživačkog tima navodi kako je kurkumin pokazao obećavajuće učinke na
Alzheimerovu bolest: “Stopa oboljevanja od ove bolesti mnogo je manja u
populacije azijata koji žive u SAD-u nego u cijeloj tamošnjoj populaciji, a
pretpostavlja se da bi kurkumin mogao biti jedan od faktora te razlike”.

Antioksidativna i antiupalna svojstva kurkumina mogu pomoći u smanjenju smrti
neurona, kao i kod drugih simptoma Alzheimerove bolesti. Kurkumin
inhibira i stvaranje tzv. amiloidnog plaka, toksičnih nakupine bjelančevina
i drugih tvari za koje je poznato da se stvaraju u mozgu pacijenata oboljelih
od Alzheimerove bolesti.

“Kurkumin je manje učinkovit u obliku
tablete jer se brzo razlaže u vodi i u tijelu”, navodi Brender i dodaje da
konzumacija kurkumina s uljima pomaže u njegovu otapanju, a mastan okoliš može
ga zaštititi od degradacije. “Čini se da ga zagrijavanje, a potom i
hlađenje, također čini topljivijim i učinkovitijim, iako razlog ovom učinku još
uvijek nije poznat”.

Zasad, jedine biološki aktivne tvari s potvrđenim
zdravstvenim dobrobitima u kurkumi su kurkumin i nekoliko njegovih derivata,
poput demetoksikurkumina i bisdemetoksikurkumina.
“Ti se derivati u kurkumi nalaze u manjim koncentracijama od kurkumina, no
u nekim su slučajevima učinkovitiji”, navodi Brender koji ne isključuje
otkrića drugih važnih bioaktivnih tvari u kurkumi.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo