Alzheimerova bolest

alzheimerova-bolest-1

Alzheimerovu bolest obilježava razorno pogoršanje mentalnih funkcija. Prvenstveno pogađa osobe starije od 65 godina.

Bolest uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću.

BolestKod oboljelih dolazi do dramatičnih promjena raspoloženja - provala bijesa, napadaja prestrašenosti, razdoblja duboke neosjetljivosti i bezvoljnosti. Čest je slučaj da osobe sve više gube orijentaciju, mogu odlutati i izgubiti se. Razvojem bolesti se postupno razvijaju i tjelesni problemi, poput čudnog hoda ili gubitka koordinacije. Bolest je bez iznimke smrtonosna.

Iako se bolest javlja usporedo s procesom starenja, bolest nije prirodna posljedica stare­nja. Istraživači još nisu sigurni zašto ili kako dolazi do ove degene­racije tkiva. Novija istraživanja koja najviše obećavaju ukazuju na jednu bjelančevinu koja se prirodno javlja u krvi, a zove se ApoE (kratica za apolipoprotein E). Ona je potrebna za prijenos masnih tvari u organizmu.

Liječenje

Alzheimerova bolest je neizlječiva: ništa je ne može zaustaviti niti vratiti bolesnika u stanje prije početka bolesti. Čini se da neki lijekovi donekle usporava­ju njezino opće napredovanje u ranim stadijima. Neki drugi mogu pomoći kod promjena raspoloženja i drugih određenih problema u ponašanju koji se javljaju kod ove bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 80.000 oboljelih.

 Prati nas na Viber Public Chatu!